Decizie controversată a României! Nu a semnat Angajamentul Global al ONU: S-ar putea să nici nu fi ştiut

romania steag

SURSA FOTO: Dreamstime

Decizie controversată a României! Cu toate că este un producător important din Europa, țara noastră nu a semnat Angajamentul Global al ONU privind reducerea poluării cu metan. Mai mult, un ONG de mediu spune că s-ar putea să nici nu fi ştiut de acest document, la cel mai înalt nivel.

S-a aflat acum! România lipseşte din lista celor 103 ţări care au semnat Angajamentul Global pentru Metan (Global Methane Pledge), parafat în cadrul Conferinţei ONU pe teme climatice COP26, de la Glasgow, anunță activiştii de mediu ai Asociaţiei 2Celsius.

România nu a semnat anajamentul ONU semnat la COP26

„Fiind printre puţinii producători de gaz natural din UE, ar fi normal să ne asumăm angajamente mai ferme pentru reducerea emisiilor de metan. Din păcate, iarăşi aşteptăm să facă alţii mai mult pentru noi – dacă îşi asumă UE ceva, facem şi noi, dar am prefera să facă alţii mai mult. Mai rău, noi nu urmărim serios dezbaterile globale şi s-ar putea să nici nu fi ştiut, la nivelul cel mai înalt, că avem ceva de semnat”, a transmis Otilia Nuţu, cercetătoare pe energie la 2Celsius, potrivit Agerpres.

Mai mult, potrivit organizaţiei, ţările semnatare, care reprezintă 70% din economia lumii, s-au alăturat angajamentului lansat de UE şi SUA să reducă, până în 2030, emisiile de metan cu 30% faţă de nivelul din 2020. Printre semnatarele Angajamentului Global pentru Metan se regăsesc mai multe state membre ale UE, precum Bulgaria, Franţa, Germania sau Croaţia. În schimb, România, Ungaria sau Polonia nu se regăsesc pe lista semnatarilor.

Metanul, pe locul doi în topul celor mai periculoase gaze pentru mediu

Astfel, specialiştii în domeniu spun că metanul se află pe locul al doilea, după dioxidul de carbon, ca factor care contribuie la schimbările climatice. Doar în Europa este responsabil de 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

„În principiu, 2Celsius e o organizaţie critică faţă de orice plan local, naţional sau european care presupune investiţii în combustibili fosili. Însă, chiar dacă România intenţionează să îşi augmenteze producţia ori consumul de gaze naturale, emisiile fugitive de metan sau scăpările de gaze sunt chestiuni care trebuie luate în considerare şi rezolvate cu un plus de angajament”, a adăugat Raul Cazan, preşedintele 2Celsius.

Scurgeri grave de metan în România

România, plină de poluare cu metan. În luna august, alături de Clean Air Task Force (CATF), organizaţie internaţională care luptă pentru climă, 2Celsius a documentat, în premieră în România, emisiile de metan de la instalaţiile de petrol şi gaze din aproximativ 50 de situri şi a arătat că există scurgeri grave de metan. Analiza a fost realizată în perioada 7 – 17 iunie 2021 şi a presupus folosirea unei camere de filmat cu infraroşu şi un senzor special pentru a identifica nivelul emisiilor de metan din situri deţinute de Conpet, OMV Petrom, Transgas şi alte câteva companii.

2Celsius este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2010 cu scopul de a influenţa politicile privind schimbările climatice la nivel naţional şi european. Asociaţia este membră a organizaţiilor internaţionale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe şi Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu (T&E).