„Va fi creat un registru internaţional al daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Emmanuel Macron în cadrul Summitului Consiliului Europei, care are loc la Reykjavik, în Islanda, relatează cotidianul Le Monde.

„Toate statele vor adera la acest registru şi vor contribui activ la elaborarea sistemului. Consiliul Europei arată din nou că este de partea victimelor agresiunilor”, a adăugat liderul de la Paris.

De asemenea, președintele Emmanuel Macron a cerut Consiliului Europei să creeze o sută de centre pentru tratarea problemelor psihice în Ucraina, în contextul afecţiunilor posttraumatice.

Olaf Scholz susține crearea unui Registru al Daunelor

Cancelarul german Olaf Scholz sprijină, la rândul său, crearea unui registru al daunelor cauzate de Rusia în războiul din Ucraina.

„Este foarte important să fie creat un registru al daunelor, pentru a ne permite să înregistrăm pagubele cauzate de războiul de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei”, a declarat acesta la Summitul Consiliului Europei, potrivit site-ului tagesschau.de.

Olaf Scholz a subliniat faptul că registrul daunelor va fi baza pentru iniţierea reconstrucţiei Ucrainei post-conflict. „Are o importanţă foarte mare pentru viitorul Ucrainei”, a spus el.

Președintele Klaus Iohannis participă la Summitul Consiliului Europei

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, de asemenea, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, desfășurat pe durata mandatului Președinției Islandei.

Organizată sub motto-ul „Uniți în jurul valorilor noastre / Uniți pentru Europa”, cea de-a patra ediție a reuniunii la nivel înalt va sublinia rolul Consiliului Europei în actualul context geopolitic marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei – organizația responsabilă pentru democrație, drepturile omului și statul de drept fiind printre primele instituții internaționale care au reacționat printr-o acțiune concretă, respectiv prin excluderea Federației Ruse din rândul statelor membre, transmite Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Pentru România, participarea la Summitul de la Reykjavik are o semnificație aparte, întrucât în acest an se împlinesc 30 de ani de când România s-a alăturat ca stat membru cu drepturi depline al organizației de la Strasbourg, decizia privind aderarea României fiind luată la primul Summit al Consiliului Europei, din 1993.

La finalul Summitului va fi adoptată Declarația de la Reykjavik, care reconfirmă rolul particular al Consiliului Europei în arhitectura multilaterală la nivel european și internațional. Cu această ocazie va fi anunțată și înființarea Registrului Internațional al Daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, la care România va participa ca stat fondator, mai transmite sursa citată.