În plus, agenţia consideră că limita impusă de Curtea Constituţională în legătură cu implicarea financiară a Germaniei în finanţarea viitorului Mecanism European de Stabilitate nu constituie o constrângere suplimentară semnificativă pentru eforturile guvernului german de combatere a crizei datoriilor.

Germania era singurul stat membru al Uniunii Economice şi Monetare care nu a ratificat încă Mecanismul European de Stabilitate. După decizia de astăzi, Standard & Poor’s se aşteaptă ca ratificarea să decurgă rapid, ceea ce va permite MES să intre curând în funcţie. De asemenea, agenţia estimează că ratificarea MES va duce la o mai mare flexibilitate a intervenţiilor financiare, de genul împrumuturilor directe către instituţiile financiare şi achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, aceasta din urmă permiţând şi Băncii Centrale Europene să demareze cu programul său denumit Outright Monetary Transactions.

Cei opt judecători ai Curţii Constituţionale din Germania i-au dat miercuri ”undă verde” preşedintelui german, Joachim Gauck, să semneze textele de lege privind Mecanismul European de Stabilitate şi Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, adoptate de către Parlamentul de la Berlin.
Sursa: Agerpres