BCE scade dobânda de referință

După cinci ani, românii care au credite în euro vor beneficia de rate mai mici, ca rezultat al reducerii cu 0,25% a dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană (BCE).

După reuniunea Consiliului guvernatorilor de joi, s-a făcut anunțul și schimbarea va intra în vigoare începând cu data de 12 iunie 2024.

Această hotărâre a determinat o reducere a indicelui Euribor la trei luni, echivalentul ROBOR-ului pentru împrumuturile în euro. Acesta a atins nivelul de 3,75%.

Spre exemplu, pentru un împrumut de 50.000 de euro pe o durată de 30 de ani, rata lunară va fi diminuată cu aproximativ 32 de lei în comparație cu trimestrul anterior.

Specialiștii prevăd o continuare a scăderii ratelor pentru împrumuturile în euro cu dobândă variabilă, ca urmare a acestei reduceri semnificative a dobânzii de referință.

„Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024”, se arată în comunicatul de presă al BCE.

Exista șanse ca și Banca Națională a României (BNR) să ia în considerare reducerea dobânzii de referință în viitorul imediat, în urma exemplului dat de BCE.

De la 1 iulie, indicele de referință pentru împrumuturile consumatorilor (IRCC) va experimenta o ușoară scădere. Va ajunge de la 5,90% la 5,86%.

Prin urmare, pentru un împrumut Noua Casă în sumă de 250.000 lei pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară va fi redusă cu aproximativ 8 lei.

bani, euro
SURSA FOTO: Pexels

Inflația a scăzut în anumite țări din zona euro

În 20 de țări, inflația în zona euro a coborât de la peste 10% la sfârșitul anului 2022. Aceasta s-a apropiat de obiectivul BCE de aproximativ 2%.

Aceasta a fost obiectivul, având în vedere că în ultimele luni:

  • s-au înregistrat scăderi ale prețurilor la carburanți
  • și s-a observat o stabilizare a lanțurilor de aprovizionare după pandemie

Cu toate acestea, ritmul de reducere a inflației a încetinit recent. Perspectivele pentru alte eventuale reduceri de dobândă rămân neclare.

Chiar dacă BCE a redus dobânda de bază săptămâna trecută, s-a decis simultan majorarea prognozei de inflație. Astfel s-a sugerat că orice noi reduceri de dobândă vor fi influențate de evoluția datelor economice viitoare.

„Experții estimează o inflație totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Conform proiecțiilor, rata medie a inflației exclusiv produse energetice și alimente va fi de 2,8% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 2,0% în 2026,” se menționează în comunicatul BCE.