Decizie de la Comisia Europeană. Se aplică și în România. Anunț pentru toate statele membre

Comisia Europeana

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană dorește un portal unic de declarații digitale pentru companiile care trimit temporar lucrători într-un alt stat membru al Uniunii Europene.

Comisia vrea portal unic pentru angajați

Comisia Europeană a propus crearea unui portal unic de declarații digitale pentru companiile care prestează servicii și trimit temporar angajați într-un alt stat membru, cunoscuți sub denumirea de „lucrători detașați”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În prezent, piața Uniunii Europene numără aproximativ cinci milioane de lucrători detașați. Una dintre cele mai dificile situații este de natură administrativă, deoarece angajatorii sunt nevoiți să gestioneze documentații multiple și variate în fiecare stat membru.

Dacă va fi implementat, portalul va permite statelor membre să-l utilizeze în mod voluntar pentru a eficientiza și accelera procesul administrativ. În statele membre care aleg să adopte acest sistem, noul portal unic pentru declarații digitale va reduce costurile administrative pentru întreprinderi atunci când își detașează lucrătorii în străinătate.

Îndeplinirea obiectivului Uniunii Europene

Această măsură va contribui la obiectivul Comisiei de a reduce eforturile de raportare a întreprinderilor cu 25%, păstrând în același timp un nivel ridicat de protecție a drepturilor lucrătorilor detașați, în conformitate cu legislația UE și națională, se menționează în documentul citat.

Implementarea acestui portal unic va contribui la o respectare mai bună a normelor existente, facilitând asigurarea unei mobilități echitabile, în conformitate cu standarde înalte de protecție a lucrătorilor. Pentru a spori transparența, statele membre pot trimite o copie a declarației și lucrătorilor detașați.

Creșterea gradului de transparență

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a îndemnat statele membre să valorifice această oportunitate și, după adoptarea măsurii, să înceapă să utilizeze formularul electronic comun pentru declararea detașării.

El a subliniat că implementarea acestui sistem va crește transparența, va simplifica procesele și va contribui la protejarea drepturilor sociale și de muncă ale lucrătorilor detașați, reducând totodată sarcina administrativă pentru întreprinderi.

Comisia intenționează să utilizeze instrumente digitale pentru a îmbunătăți funcționarea piețelor forței de muncă și pentru a le face mai echitabile, inclusiv pentru prestatorii de servicii transfrontaliere.

„Comisia urmăreşte să utilizeze instrumente digitale pentru a se asigura că pieţele forţei de muncă funcţionează mai bine şi într-un mod mai echitabil, inclusiv pentru cei care furnizează servicii transfrontaliere. Invit toate statele membre să beneficieze de această oportunitate şi, odată adoptată, să înceapă să utilizeze formularul electronic comun pentru declararea detaşării. Acest lucru va spori transparenţa şi va reduce complexitatea, contribuind astfel la respectarea drepturilor sociale şi de muncă ale lucrătorilor detaşaţi, reducând în acelaşi timp sarcina administrativă asupra întreprinderilor”, a spus comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Eficientizare și îmbunătățirea controlului

Propunerea Comisiei Europene de a crea un portal unic pentru declarații digitale va permite prestatorilor de servicii să utilizeze un singur formular în locul celor 27 de formulare naționale diferite.

Potrivit estimărilor, acest sistem va reduce, în medie, cu 73% timpul necesar pentru completarea declarațiilor. Noul formular unic va fi disponibil în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Datele vor fi procesate în aproximativ 30 de puncte de date, generând astfel o soluție unică și ușor de utilizat pentru declararea lucrătorilor detașați în UE.

Aceasta va facilita respectarea obligațiilor de declarare ale întreprinderilor față de autoritățile naționale competente.

Portalul propus ar face parte din Sistemul de informare al pieței interne (IMI). Sistemul de informare al pieței interne este un instrument online securizat și multilingv, care facilitează schimbul de informații între autoritățile publice implicate în implementarea legislației UE.

Statele membre utilizează deja IMI pentru a lansa cereri de informații sau pentru a solicita asistență reciprocă în vederea monitorizării respectării normelor privind detașarea lucrătorilor.

Noua interfață publică va fi, de asemenea, bazată pe soluțiile tehnice deja implementate pentru declarația electronică a lucrătorilor detașați în domeniul transportului rutier, unde o interfață publică electronică, conectată la IMI, este deja disponibilă din 2022.

Comisia consideră că simplificarea procesului de depunere și actualizare a declarațiilor de detașare va reduce cazurile de nerespectare a normelor și va spori transparența. Acest lucru va facilita efectuarea unor inspecții eficiente și specifice de către statele membre, contribuind astfel la protecția drepturilor lucrătorilor detașați.