Ambasada României la Bagdad este în proces de relocare şi se are în vedere şi numirea unui nou ambasador în Irak, a declarat miercuri ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Şeful diplomaţiei române participă la şedinţa comună a Comisiilor pentru Politică externă şi Apărare din Senat, alături de ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă. Tema audierii celor doi miniştri este situaţia actuală din Orientul Mijlociu.
„Ambasada de la Bagdad este în proces de relocare. Avem în bugetul pentru acest an banii necesari pentru o nouă locaţie a Ambasadei României la Bagdad şi vom urmări ca acest proces să se desfăşoare cât mai rapid şi vom avea în vedere şi un nou ambasador al României la Bagdad”, a precizat ministrul.
Până în prezent, interesele României şi ale cetăţenilor români nu au fost afectate de situaţia actuală din Irak şi din regiunea Orientului Mijlociu, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Referitor la această situaţie, Aurescu a apreciat că „există preocupări serioase” iar escaladarea conflictului poate să afecteze situaţia regională.
„În ceea ce priveşte evoluţiile îngrijorătoare care au avut loc recent în Orientul Mijlociu, aşa cum a fost deja menţionat public, inclusiv de către preşedintele României, de către ministrul Afacerilor Externe, există preocupări serioase cu privire la situaţia din Irak şi din regiune, care, în cazul în care escaladarea continuă, pot să afecteze securitatea regională, dar şi cea europeană şi internaţională în sens larg”, a spus Aurescu, potrivit Agerpres.
Totodată, Aurescu a subliniat că poziţia României este una unitară. „Vreau să precizez de la bun început că de fiecare dată când Ministerul Afacerilor Externe s-a pronunţat pe acest subiect, nu a fost vorba doar de poziţia Ministerului Afacerilor Externe, ci a fost vorba despre poziţia României, toate aceste poziţionări au fost discutate, omologate la nivel de Guvern şi, respectiv, la nivel de preşedinte al României”, a punctat el.
Aurescu a amintit că miniştrii de Externe din UE susţin implicarea în dezescaladarea situaţiei în Orientul Mijlociu. „Au fost exprimate opinii destul de puternice cu privire la necesitatea ca Iranul să continue să respecte Acordul Nuclear”, a spus ministrul referitor la actuala situaţie şi a vorbit şi de eventuala trimitere în regiune a unei misiuni conduse de Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate al Uniunii Europene.
Cât de sigur este sistemul antirachetă de la Deveselu?
„Există cu toată această criză şi o veste bună, şi anume confirmarea faptului că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu este foarte bine integrat în sistemul NATO şi funcţionează perfect. Aşa cum a arătat secretarul general NATO şi public, dar şi în discuţia pe care am avut-o săptămâna trecută cu prim-ministrul la sediul Alianţei Nord-Atlantice, sistemul antirachetă, inclusiv sistemul de la Deveselu, a monitorizat foarte bine ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere al tirurilor cu rachete balistice în cadrul acestei crize”, a afirmat Aurescu.
Potrivit acestuia, sistemul „protejează foarte bine” teritoriul european aliat. „Din perspectiva mea, ca prim negociator şef al acordului care a adus acest sistem pe teritoriul României, nu pot decât să mă bucur să constat că sistemul funcţionează şi că îşi îndeplineşte funcţia la parametrii săi.
Ne bucurăm în acelaşi timp că nu avem nevoie ca el să fie activat în ceea ce priveşte utilizarea interceptorilor care sunt activaţi la Deveselu. Dar sistemul acoperă şi protejează foarte bine teritoriul european aliat”, a subliniat şeful diplomaţiei române.