Autoritățile de stabilire a ratelor dobânzii din Suedia sunt din ce în ce mai divizate în ceea ce privește procentul de creștere a ratei, în lunile următoare, după o creștere de 75 de puncte de bază, la sfârșitul lunii noiembrie, se arată în procesul-verbal al celei mai recente reuniuni de politică monetară a Riksbank.
Următoarea decizie în acest sens urmează să fie luată anul viitor, în februarie. Banca Națională a Suediei a majorat recent rata dobânzii la 2,50%, de la 0% în februarie, după o creștere a prețurilor mult mai mare decât anticipase.
Cu toate acestea, acum specialiștii spun că inflația este aproape de vârf, informează Reuters.
Rata de politică monetară va atinge vârful undeva sub 3%, anul viitor
Experții în economie sunt de părere că majorările ratelor s-ar putea încheia în curând, ceea ce ar fi în conformitate cu prognoza Riksbank că rata de politică monetară va atinge vârful și va fi undeva sub 3%, anul viitor.
”Noua fază a strategiei de politică monetară reflectă convingerea și speranța că ne apropiem de un nivel al ratei de politică monetară care nu va trebui să fie mult mai mare”, a spus viceguvernatorul Băncii Suediei, Per Jansson. El a fost sprijinit de viceguvernatorii Anna Breman și Martin Floden.
Politica monetară trebuie să devină mult mai puțin expansionistă
În schimb, alții au adoptat o abordare diferită. Viceguvernatorul Henry Ohlsson a declarat că, odată cu inflația care a atins aproape maximele din ultimii 30 de ani, a fost „foarte clar pentru mine că politica monetară trebuie să devină mult mai puțin expansionistă”. „Riscurile sunt înclinate către o creștere a ratei de 50 de puncte de bază”, a declarat economistul Nordea Torbjorn Isaksson.
Această divizare în rândul specialiștilor reflectă dezbaterile care au loc în rândul băncilor centrale cu privire la cât de mult trebuie înăsprită politica monetară și cât este de necesară, dar și cât de mult pot face față consumatorii și întreprinderile pe fondul unei încetiniri economice.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la un maxim istoric de 10,7%
Rezerva Federală a SUA ar putea reduce în curând ritmul creșterii ratei dobânzii, după patru creșteri consecutive, cu 75 de puncte de bază. Conform datelor preliminare publicate recent de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la un maxim istoric de 10,7% în luna octombrie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în septembrie.
Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat este peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,2%. În paralel, în Europa, experții de la Banca Centrală Europeană avertizează că există riscul ca inflația să se înrădăcineze.
În Suedia, incertitudinea persistă
În octombrie, scăderea prețurilor la energie electrică a dus la scăderea cifrelor generale ale inflației, dar prețurile de bază au crescut mai mult decât se așteptau experții Riksbank – și piețele -, atingând 7,9%.
Rezultatele inflației pentru noiembrie și decembrie vor fi anunțate înainte de următoarea întâlnire de politică a Riksbank. În plus, guvernatorul Stefan Ingves va părăsi banca la sfârșitul anului.
Piețele prevăd că rata de politică monetară a Suediei va atinge aproximativ 3,25% în a doua jumătate a anului viitor.