Validarea lui Călin Georgescu ca președinte, respinsă de instanță

Două asociații din Iași, „Apărătorii dreptei credințe calendarul ortodox iulian” și „Cealaltă Românie”, au solicitat în instanță validarea lui Călin Georgescu în funcția de președinte al României.

Curtea de Apel Iași a respins însă cererea ca inadmisibilă, relatează Ziarul de Iași. Decizia instanței nu este definitivă.

Plângerea, înregistrată la Curtea de Apel Iași luna trecută, viza:

  • Constatarea nulității absolute a Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale, prin care procesul electoral prezidențial a fost anulat.
  • Obligarea Curții Constituționale la validarea lui Călin Georgescu ca președinte, în baza voturilor exprimate până la oprirea turului II al alegerilor.

Judecătorii au constatat că cererea era formulată în baza Legii contenciosului administrativ, care se aplică actelor administrative emise de autoritățile publice, nu hotărârilor Curții Constituționale. De asemenea, reclamanții i-au chemat în judecată pe cei 9 judecători ai Curții de Apel în nume personal, ceea ce a fost considerat nejustificat.

Instanța a respins plângerea ca inadmisibilă, dar decizia poate fi contestată.

judecator justitie
SURSA FOTO: Dreamstime

Alte acțiuni în instanță privind anularea alegerilor

Călin Georgescu a contestat în justiție anularea alegerilor prezidențiale, însă toate solicitările sale au fost respinse definitiv.

  • Pe 17 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv cererea sa privind reluarea alegerilor.
  • Anterior, pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel București respinsese cererea, iar recursul formulat de Georgescu a fost respins vineri de Curtea Supremă.

Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au acționat în judecată Biroul Electoral Central, dar și mai multe instituții, printre care Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvernul, Parchetul General, Curtea Constituțională și Serviciul Român de Informații.

Au fost dați în judecată și fostul președinte Klaus Iohannis, precum și candidata USR Elena Lasconi, solicitând anularea hotărârilor BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero.

Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, provenite de la SRI, SIE, MAI și STS. Aceste documente ar fi stat la baza deciziei de reluare a alegerilor.