Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a exprimat confuzie cu privire la conceptul de „taxă pe boală”. El a afirmat că nu înțelege motivele suprataxării și că Parlamentul va lua o decizie în acest sens.

Marcel Ciolacu a adăugat că atât el, cât și toți ceilalți plătesc deja 10% contribuție la CASS.

El a subliniat că, în calitate de prim-ministru, nu poate iniția o astfel de schimbare. Premierul a spus că este vorba despre un act normativ aflat în Parlament.

Marcel Ciolacu susține că se încalcă decizia CCR

Șeful Executivului a subliniat că „nu înțelege care este supraimpozitarea”. El a menționat că procentul de 10% reprezintă ceea ce plătim cu toții la CASS.

„Aș încălca o decizie a CCR. Sunt ferm convins, colegii de la Parlament vor lua o decizie. Pe de altă parte, nu înțeleg care este supra-impozitarea. Și eu, și toată lumea plătim 10% la CASS. Concediile medicale sunt un venit. Pentru cei cu boli cronice, pentru cei bolnavi de cancer, pentru tinerele mame, sunt total de acord să se elimine. O să vorbesc cu dl Simonis și o să facem foarte rapid. Sper săptămâna aceasta”, a spus Marcel Ciolacu.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Ce este această taxă pe boală

Această taxă pe boală reprezintă contribuția de 10% din concediile medicale. Această taxă a provocat un val de reacții în societate. Coaliția aflată la guvernare și-a asumat, încă din luna ianuarie, că va interveni pentru modificarea legii în acest sens. În timp ce puterea își asumă această promisiune, opoziția își exprimă critica față de modul în care este gestionată această problemă.

În acest context, mai mulți deputați din partea USR solicită parlamentarilor PSD și PNL să nu mai amâne votul final din Camera Deputaților pentru astăzi. Ei au cerut și să se anuleze taxa, cel puțin pentru anumite categorii de persoane afectate de această măsură controversată.

USR susține că Boloș bagă mâna în buzunarul românilor prin „taxa pe boală”

Oana Țoiu, deputat USR, a spus că va trimite lui Boloș o scrisoare oficială. În document se vor  adresa întrebări formale, astfel încât să fie obligat să recunoască, prin propria semnătură, că le-a spus românilor minciuni. Ea a susținut că diverse categorii de persoane sunt afectate de taxa pe boală. Conform lui Țoiu, printre aceste categorii se numără pacienții oncologici, părinții copiilor cu cancer, mamele care au născut și care sunt angajate. Pe listă se mai și femeile care au sarcini cu risc și au nevoie de câteva zile de repaus.