Decizie fără precedent a premierului Orban! Lovitură pentru Dragnea: Va fi desfiinţat

Ludovic Orban lovește dur în moștenirea lăsată de Liviu Dragnea în privința alocării banilor pentru un proiect deosebit de important pentru fostul lider PSD. Astfel, o idee a fostului președinte PSD urmează să fie desființată de actualul Guvern. La mijloc sunt miliarde de euro.

Ludovic Orban, actualul premier al României, a transmis, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi desfiinţat, considerând că a fost o şmecherie electoralistă.

„Chiar m-au întrebat la Asociaţia Municipiilor ce avem de gând cu Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Răspunsul meu a fost foarte clar, trebuie desfiinţat. Asta este o şmecherie electoralistă în care li s-a dat iluzia unor primari că pot să realizeze nişte proiecte de investiţii fără să existe prevederi bugetare, fără să existe banii necesari pentru susţinerea acestor obiective de investiţii în buget. Deci Fondul de Dezvoltare şi Investiţii trebuie desfiinţat”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a fost înfiinţat în 15 noiembrie 2018 printr-o ordonanţă a Guvernului Dăncilă. Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat încă de atunci că va depune plângere penală pe numele premierului de atunci Viorica Dăncilă şi a ministrului Eugen Teodorovici, considerând că legea a fost gândită de Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov „la iniţiativa unor grupuri de interese din Israel şi Rusia”.

Ce era FSDI

Anul trecut, fostul ministru Eugen Teodorovici spunea, la adoptarea OUG-ului privind FSID că fiecare fond suveran va asigura României investiții sustenabile în zone care se dezvoltă, fondurile vor contribui la dezvoltarea economiei prin susținerea unor zone din industie, forma de organizare este de societăți românești pe acțiuni, iar condițiile de administrare se vor stabili prin OUG

Administrarea FSDI se făcea în sistem dualist, de către un Consiliu de Supraveghere şi un Directorat.

”Primii membri ai Consiliului de supraveghere se numesc temporar de către acționar, Ministerul de Finanțe”, spune Teodorovici.

Prin activitatea Fondului vor fi susținute:
Ø        finanțări ale întreprinderilor în diverse etape ale dezvoltării, indirect, prin fonduri dedicate, indiferent de structura acționariatului, dacă și numai dacă aceste întreprinderi  sunt relevante pentru un anumit sector economic/industrial;
Ø        finanțări ale companiilor românești de importanță strategică (dezvoltarea sectoarelor cheie, în care companiile românești au șansa de a obține un avantaj competitiv la nivel global);
Ø        investiții în industrie;
Ø        investiții în proiecte de infrastructură;
Ø        finanțări ale start-up-urilor și ale întreprinderilor într-un stadiu incipient de dezvoltare;
Ø        creări de locuri de muncă în mod durabil, prioritar geografic în zonele cu dezvoltare mai puțin avansată și prioritar economic în sectoarele cu potențial ridicat de creștere economică;
Ø        stimulări ale inovației și a noilor tehnologii;
Ø        dezvoltarea capitalului uman și social pe termen lung;
Ø        creșterea competitivității economiei românești;
Ø        urmărirea strategiei energetice;
Ø        piețele de capital.

”Prin înființarea fondurilor suverane de dezvoltare și investiții se are în vedere crearea unor vehicule de investiții financiare (intermediere financiară) în acțiuni/participații în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din Romania, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă și, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real și proiecte profitabile”, preciza Teodorovici în noiembrie 2018.