Propunerea partidului ecologist de opoziţie LMP („Politica poate fi altfel”), susţinută de partidele de guvernământ Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat (KDNP), de partidul conservator de opoziţie Jobbik şi de socialişti, a fost adoptată unanim, cu 158 de voturi pentru, informează agerpres.
Decizia are o importanţă simbolică, deoarece anul 2020 a fost declarat an al coeziunii naţionale, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, se arată în rezoluţie.
Ce prevede rezoluția?
Potrivit rezoluției, parlamentul ungar salută iniţiativa SNT, denumită „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale”, care urmăreşte să convingă Uniunea Europeană să acorde o atenţie specială regiunilor ale căror caracteristici naţionale, etnice, culturale, religioase şi etnice sunt diferite de cele ale regiunilor învecinate.
Parlamentul îi îndeamnă totodată pe maghiarii din interiorul şi din exteriorul Ungariei să sprijine această iniţiativă prin semnarea ei. Pentru ca iniţiativa lansată la 7 mai 2019 să aibă succes, trebuie strânse cel puţin un milion de semnături din şapte state membre, până la 7 mai a.c.
Iniţiativa cetăţenească europeană a intrat în vigoare la 1 aprilie 2012, constituind un mijloc prin care cetăţenii europeni pot influenţa mai mult agenda europeană.
Aceasta este un instrument foarte important prin care cel puţin un milion de cetăţeni din întreaga Europă îşi pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importantă pentru ei şi pot solicita Comisiei Europene să ia măsuri în acest sens.