O curte de Apel din Washington a judecat în favoarea companiei Verizon în procesul pe care aceasta îl avea cu Comisia Federală de Comunicaţii (Federal Communications Commission –FCC ) legat de neutralitatea internetului. Verizon, unul dintre cei mai mari furnizori de comunicaţii din SUA nu dorea să mai respecte regulile FCC care spun că un furnizor de internet nu are dreptul să se implice în traficul oferit clienţilor.
Tribunalul a decis că FCC nu poate impune reguli pentru operatori. Acest lucru înseamnă că Verizon poate oferi viteze mai mari anumitor site-uri cerând mai mulţi bani şi viteze mai mici celor care nu îşi permit. Companii de streaming video precum YouTube sau Netflix sunt cele care ar putea avea cel mai mult de suferit. Dacă Verizon decide să ceară bani mai mulţi de la Netflix pentru a asigura o viteză mare pentru funcţionarea în condiţii optime a serviciului, atunci Netflix va trebui să mărească preţurile abonamentelor. Presa americană a scris “La revedere Internet deschis”, “Internetul aşa cum îl ştim va dispărea”.
În Europa, Parlamentul European solicită încă din 2010 garantarea neutralității Internetului. În septembrie 2013, Comisia Europeană a prezentat o propunere de regulament care vizează protejarea Internetului deschis în Europa. Vice-președintele Neelie Kroes a declarat în repetate rânduri că această propunere va include „dreptul la neutralitatea Internetului”.
Principiul neutralităţii internetului nu a fost consacrat prin legislaţie decât în Olanda, unde s-a făcut, de fapt, o reglementare a condiţiilor în care se poate interveni pentru prioritizarea traficului, astfel încât acestea să nu ia dimensiuni abuzive.