Decizie finală pentru Klaus Iohannis

Biroul Electoral Central a explicat că un candidat independent este o persoană care se autopropune și nu apare pe lista unui partid politic. De asemenea, s-a precizat că o persoană propusă pe lista unui partid, indiferent dacă este sau nu membru al acestuia, nu poate fi considerată independentă.

Conform deciziei BEC, un candidat independent este definit ca orice persoană care se autopropune și nu participă pe listele unui partid politic sau ale unei alianțe politice, având o candidatură individuală.

”O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă”, a mai transmis sursa citată.

Decizia BEC: „Având în vedere competența legală de aplicare unitară a dispozițiilor legale privitoare la alegeri și de asigurare a interpretării unitare a prevederilor acestora, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024 (BEC) a adoptat, în ședința din 27 septembrie a.c., o Hotărâre privind interpretarea prevederilor art. 52 alin. (5) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare.

Conform hotărârii, candidatul independent este orice persoană care se autopropune și nu candidează pe lista unui partid politic/alianță politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianță politică și acceptă candidatura, indiferent că deține sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianței politice respective, nu este candidat independent și nu are o candidatură independentă.

Textul integral al Hotărârii Biroului Electoral Central poate fi consultat pe pagina de internet https://parlamentare2024.bec.ro/ și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României.”

Klaus Iohannis nu va demisiona

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat vineri că, așa cum a declarat în repetate rânduri, își va încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu intenționează să demisioneze. De asemenea, a subliniat că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia Biroului Electoral Central (BEC), deoarece nu sprijină modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane.

La începutul săptămânii, PNL a solicitat Biroului Electoral Central să se pronunțe cu privire la amendamentul care ar permite candidatura președintelui Iohannis la alegerile parlamentare. Această solicitare a venit ca reacție la opinia Consiliului Legislativ referitoare la amendamentul propus de liberali la Legea privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului.

Vineri, Biroul Electoral Central s-a întrunit pentru a oferi un răspuns la solicitarea PNL.

Într-o declarație făcută miercuri, în SUA, Klaus Iohannis a subliniat că nu a dorit o lege care să îi permită să candideze la alegerile parlamentare și a asigurat că va avea grijă ca o astfel de lege să nu fie adoptată.

”Daţi-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuţie pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar, despre această lege pot să vă spun şi acu, fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

”Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege şi nu doresc, eu nu doresc să existe”, a mai spus Iohannis.