O nouă bancă în România! Decizia luată chiar astăzi, 16 noiembrie

romania

SURSA FOTO: Dreamstime

O nouă bancă în România, anunță prim-ministrul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului de la București spune că instituția reprezintă veriga lipsă dintre banii Instituțiilor Financiare Internaționale și proiectele strategice de investiții ale României.

O nouă bancă în România

Guvernul României aprobă actul de constituire al Băncii de Investiții și Dezvoltare a României, un proiect mult așteptat care a fost discutat și planificat timp de peste un deceniu.

Anunțul a fost făcut de către premierul Marcel Ciolacu, care a evidențiat importanța acestei bănci în contextul dezvoltării economice a țării.

„De peste un deceniu se vorbește despre această bancă, care există în toate țările din Europa, și noi o construim în sfârșit! Banca aceasta reprezintă veriga lipsă dintre banii Instituțiilor Financiare Internaționale și proiectele strategice de investiții ale României”, a declarat premierul Ciolacu.

Premierul Ciolacu a subliniat că Banca de Investiții și Dezvoltare a României va oferi instrumente financiare adecvate pentru proiectele de infrastructură și dezvoltare, contribuind astfel la îmbunătățirea vieții cetățenilor.

„Vom avea, astfel, instrumentele financiare adecvate proiectelor de care economia țării are cu adevărat nevoie. Banii pentru obiective concrete, care să schimbe în bine viața românilor”, a adăugat premierul.

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană a dat undă verde

În luna ianuarie a acestui an, Comisia Europeană (CE)  a dat undă verde măsurii adoptate de România privind înființarea Băncii Române de Investiții și Dezvoltare (BRID), în valoare de 1,6 miliarde de euro.

Aprobarea a fost acordată în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Ea reprezintă un pas important pentru sprijinirea dezvoltării economice și sociale, creșterii competitivității și stimulării inovației în întreaga economie a României.

Banca va juca un rol esențial în facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii. Accentul se va pune în special pe microîntreprinderi și start-up-uri. Mai ales cele care întâmpină dificultăți în obținerea sprijinului necesar de pe piață.

Banca va funcționa ca o entitate deținută integral de stat, având Ministerul Finanțelor drept acționar majoritar. Activitatea băncii va fi supravegheată de Banca Națională a României.

Banca va interveni în piețe acolo unde accesul la finanțare este limitat. De asemenea, se va concentra pe asigurarea sprijinului financiar necesar pentru întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, banca va putea susține proiecte de infrastructură esențiale pentru îmbunătățirea productivității economiei românești. Pe fond, le va oferi finanțare pe termen lung. Finanțarea este greu de obținut de pe piață.

Comisia Europeană a evaluat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat. Astfel, a concluzionat că aceasta facilitează dezvoltarea activităților economice care întâmpină dificultăți în obținerea unui nivel suficient de finanțare de pe piață.

De asemenea, s-a subliniat că măsura este necesară și proporțională. Există suficiente garanții pentru a evita distorsionarea nejustificată a concurenței în cadrul UE.

Aprobarea acordată de Comisia Europeană reprezintă un semn de recunoaștere a importanței strategice a Băncii Române de Investiții și Dezvoltare pentru susținerea investițiilor și promovarea dezvoltării durabile în România.