Decizia ÎCCJ privind diurna pentru magistrați. Nu va fi inclusă în calculul pensiei de serviciu

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit luni că indemnizația de delegare/detașare (diurna) nu va fi inclusă în baza de calcul a pensiei de serviciu pentru magistrați.

Hotărârea a fost luată în urma sesizărilor formulate de Curțile de Apel din Pitești și Târgu Mureș, care au cerut interpretarea unor prevederi din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Potrivit ÎCCJ, interpretarea corectă a articolului 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 și a articolului 7 alin. (3) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 1275/2005 confirmă faptul că indemnizația de delegare sau detașare nu face parte din baza de calcul pentru pensia de serviciu a magistraților. Această hotărâre a fost emisă ca răspuns la întrebarea dacă diurna ar trebui inclusă în baza de calcul a pensiilor pentru judecători, procurori și alte categorii din sistemul de justiție.

„În interpretarea şi aplicarea art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a art. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, şi ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, referitoare la pensiile de serviciu şi la acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1275/2005, indemnizaţia de delegare/detaşare (diurna) nu intră în baza de calcul a pensiei de serviciu”, se menționează în decizia ÎCCJ.

Decizia este obligatorie pentru toate instanțele și stabilește clar că diurna nu va contribui la valoarea pensiei de serviciu a personalului din justiție.

Contextul sesizării și argumentele instanțelor

Curțile de Apel Pitești și Târgu Mureș au solicitat clarificări prin Completul pentru dezlegarea unor probleme de drept de la ÎCCJ.

Întrebarea adresată a vizat interpretarea prevederilor din Legea nr. 303/2004 și HG nr. 1275/2005, respectiv dacă diurna, prevăzută de OUG nr. 27/2006, ar trebui să fie inclusă în calculul pensiei de serviciu pentru magistrați.

„Interpretarea prevederilor art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi ale art. 7 alin. (3) din HG nr. 1275/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, şi ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, referitoare la pensiile de serviciu şi la acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv dacă baza de calcul în vederea stabilirii pensiei de serviciu a magistraţilor include şi indemnizaţia de delegare sau detaşare prevăzută de art. 13 alin. (1) lit. a din OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei”, se arată în sesizarea Curţilor de Apel Ploieşti şi Târgu Mureş.

Decizia ÎCCJ clarifică această problemă, stabilind că baza de calcul pentru pensia de serviciu nu include indemnizația de delegare sau detașare.