Decizie importantă a Irakului: Normalizarea relaţiilor cu Israelul va fi complet interzisă prin lege

interzis

SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia momentului a fost luată chiar acum. Acest lucru este complet interzis. Parlamentul a aprobat legea în cursul zilei de joi. Despre ce este vorba?

Decizia momentului. În cursul zilei de joi, o lege importantă a fost aprobată de Parlamentul irakian. Potrivit documentului, normalizarea relaţiilor cu Israelul va fi complet interzisă.

Menționăm faptul că decizia luată de Irak vine într-o perioadă în care mai multe ţări arabe au stabilit legături oficiale cu statul evreu, scrie Reuters. 

Pe de altă parte, în ciuda deciziei luate privind relațiile cu Israelul, parlamentul irakian nu a reuşit să se pună de acord pe nicio altă problemă, inclusiv alegerea unui nou preşedinte şi formarea guvernului. În acest sens, impasul politic în care se află societatea irakiană a fost prelungit.

În ceea ce privește relațiile pe care Irakul le are cu Israelul, niciodată autoritățile Irakului nu au recunoscut statul Israel de la înfiinţarea sa în 1948.

Totodată, cetățenii din Irak, dar și companiilor de pe teritoriul țării nu pot vizita Israelul, iar noua lege vine cu măsuri și mai drastice. Mai exact, orice încercare de normalizare a relațiilor cu Israel va fi și mai dificil de realizat, conform documentului.

Cine a propus legea care interzice normalizarea relațiilor cu Israelul?

Influentul cleric şiit Moqtada al-Sadr a fost cel care a propus această lege. Partidul său este cel care s-a opus în repetate rânduri atât relațiilor cu Statele Unite cât și Israel și pare că are susținerea poporului în continuare, vând în vedere că la alegerile din luna octombrie a anului trecut a câştigat mai multe locuri în parlament.

Deputatul şiit Hassan Salim a declarat că noua lege adoptată reprezintă, de fapt, o ”victorie” pentru poporul din Irak, dar și pentru eroii din Palestina.

„Aprobarea legii nu este doar o victorie pentru poporul irakian, ci şi pentru eroii din Palestina şi pentru Hezbollah din Liban”, a declarat deputatul şiit Hassan Salim, care reprezintă miliţia Asaib Ahl al-Haq, susţinută de Iran.

Ce scop are noua lege adoptată de Irak?

Referitor la scopul legii, conform oficialului irakian, parlamentarii din partidul clericului şiit al-Sadr susțin că rolul acesteia este acela de a stopa acuzaţiile partidelor rivale susţinute de Iran, conform cărora al-Sadr face coaliţii cu suniţi şi kurzi care ar putea avea legături secrete cu Israelul.

Trebuie menționat faptul că există state din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, care cultivă relaţii cu Israelul pe fondul preocupărilor comune legate de ameninţarea pe care Iranul o poate reprezenta pentru regiune.

Spre exemplu, Arabia Saudită, care este un aliat apropiat al SUA, a pus drept condiţie pentru orice eventuală normalizare a relaţiilor cu Israelul luarea în considerare a creării unui stat pentru palestinieni pe teritoriul capturat de Israel în urma războiului care a avut loc în anul 1967.