Astfel, Iohannis a anunțat că va contesta planurile Finlandei prin care prin politica de coezniune Româna, dar și alte țări mai slab dezoltate din cadrul UE vor avea alocări mai mici de fonduri europene.
„Nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză, și se pare că nu suntem singurii. Lipsesc chestiuni esențiale, banii pentru coeziune sunt prea puțin, politica agricolă nu ne satisface. În acest sens, nu vom agrea sub sub nicio formă această propunere finlandeză și cu siguranță se va ajunge la ceea ce se prefigurează în concluzii să delegăm sarcina împărțirii fondurilor președintelui Comisiei Europene” , a spus Iohannis la Bruxelles, înainte de summitului Consiliului European.
Vineri, liderii europeni vor avea o discuție despre Brexit, după alegerile din Marea Britanie.
De unde a pornit scandalul
Finlanda, țară care deține până la finalul anului președinția rotativă a Consiliului UE, a făcut publică schița de buget a Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, care a fost respinsă categoric de premierul portughez, în mai multe postări pe Twitter, dar și de ambasadorii celor mai multe state membre, fiind considerată ”părtinitoare” pentru că reprezintă aproape exclusiv poziția Finlandei și a altor patru state considerate radicale anti-coeziune.