TikTok începe să şteargă filmările care conţin dezinformări pe tema schimbărilor climatice, după ce luna trecută a adus modificări regulamentului de utilizare a platformei sociale. Acesta include acum clauze prin care sunt interzise dezinformările legate de schimbările climatice.

Acele modificări au intrat acum în vigoare, iar reţeaua chineză TikTok a început să le pună în aplicare şi să şteargă filmările care contrazic datele științifice, filmări care se regăsesc din belşug în cadrul platformei.

Pe TikTok circulă o cantitate mare de dezinformări

Conform unui raport publicat de NewsGuard anul trecut, pe TikTok circulă o cantitate mare de dezinformări de diverse subiecte, printre care se numără şi schimbările climatice.

Acum, platforma nu va mai găzdui conţinutul care „subminează consensul ştiinţific bine stabilit” pe tema schimbărilor climatice.

S-a decis interzicerea TikTok în anumite locuri

Cu aceeași ocazie, TikTok a adăugat noi reguli privind conţinutul generat cu ajutorul inteligenţei artificiale. Acesta trebuie marcat acum cu etichete speciale, precum „sintetic”, „fals” sau „alterat”.

Trebuie spus că între timp s-a decis interzicerea TikTok în anumite locuri. Astfel, Montana a devenit primul stat din Statele Unite ale Americii care a adoptat un proiect de lege prin care interzice folosirea aplicației mobile TikTok.

Proiectul de lege, denumit „SB 419”, interzice magazinelor de aplicații mobile să îi lase pe oameni să descarce TikTok-ul pe dispozitivele lor. Astfel, atât TikTok, cât și Apple și Google, care operează magazinele de aplicații mobile, vor putea fi sancționate cu amenzi dacă vor încălca această regulă, în cazul în care proiectul de lege va intra în vigoare.

Aplicația nu va fi interzisă pentru românul de rând

În ceea ce privește țara noastră, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că aplicația TikTok nu va fi interzisă pentru „românul de rând” şi nici pentru cei care nu lucrează în administrație. Burduja a adăugat că a solicitat convocarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică, organism gestionat la nivelul CSAT, unde trebuie luată decizia.

„Avem un raport preliminar, am solicitat convocarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică, e un organism gestionat la nivelul CSAT, şi acolo trebuie luată o decizie cu privire la această aplicaţie. Nu vreau să mă antepronunţ, o să susţin punctul de vedere al ministerului, nu vrem niciun fel de vulnerabilitate. Interdicţiile şi cererile de până acum vizează dispozitive de serviciu, nu cele personale ale cetăţenilor”, a precizat Burduja.