Decizie importantă luată la Bruxelles, la nivelul Uniunii Europene. Zborurile cu un anumit tip de avioane ar putea fi reluate după o pauză de doi ani.
Uniunea Europeană a luat o decizie cheie privind reluarea zborurilor cu un anumit model avioane. Este vorba de aeronavele 737 MAX ale Boeing, care au avut o interdicţie de a zbura, de aproape doi ani determinată de două accidente soldate cu 346 de morţi.
Mesajul a fost transmis de Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA), care şi-a dat marţi acordul preliminar pentru avioanele 737 MAX ale Boeing, deschizând calea pentru o aprobare a reluării zborurilor în ianuarie, relatează Reuters, citat de Agerpres.
EASA a evidenţiat măsurile care trebuie luate pentru ca avioanele blocate în prezent la sol să reintre în funcţiune. Printre măsurile necesare se numără şi actualizarea software-ului aflat la originea celor două accidente survenite în 2018 şi 2019.
Potrivit deciziilor luate de UE, a fost introdusă și o perioadă de 28 de zile în care pot fi făcute observaţii, despre care a spus că va duce la o ridicare formală a interdicţiei de zbor de la mijlocul lui ianuarie, odată ce va fi analizat feedback-ul din partea opiniei publice şi industriei.
Data la care vor putea fi reluate zborurile cu avioanele Boeing 737 MAX depinde de instruirea piloţilor şi de perioada de timp de care companiile aeriene au nevoie pentru a actualiza software-ul şi pentru a pune în practicată măsurile cerute de EASA.
În luna martie 2019, 157 de oameni au murit, după ce aeronava în care se aflau s-a prăbuşit, în Etiopia. Avionul companiei Ethiopian Airlines, un Boeing 737 Max 8, se îndrepta spre capitala Kenyei, Nairobi, şi a dispărut de pe radar la şase minute după decolarea de pe aeroportul din Addis Abeba. Acesta era al doilea avion Boeing 737 MAX 8 prăbuşit. Cu doar șase luni în urmă, mai exact în octombrie 2018, un avion de pasageri s-a prăbuşit în mare, în Indonezia, la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul din Jakarta. 189 de pasageri şi membri ai echipajului erau la bord.