Decizie în cazul azilelor groazei din Voluntari. Directorul DGASPC Sector 3, suspendat din funcție

Robert Negoiţă

SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 3 a fost suspendat din funcție ca urmare a condițiilor inumane descoperite la cele trei azile din Voluntari. Cererea de suspendare a fost semnată de primarul Sectorului 3, care a precizat că este „revoltător și condamnabil” ceea ce s-a întâmplat în acest caz.

Directorul DGASPC din Sectorul 3, suspendat din funcție

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a aprobat cererea de suspendare din funcţie a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3, după neregulile depistate la cămine de bătrâni din Voluntari, până la finalizarea anchetei şi lămurirea situaţiei.

„Susţinem cu toată deschiderea şi transparenţa demersurile organelor de anchetă pe tot ceea ce priveşte activitatea DGASPC Sector 3 şi modul în care instituţia şi-a respectat îndatoririle”, a spus Robert Negoiţă, potrivit unor precizări transmise vineri de Primăria Sectorului 3.

În opinia sa, este „revoltător şi condamnabil” ceea ce s-a întâmplat în căminele de bătrâni care trebuiau să îi apere şi protejeze pe aceştia.

„Sper ca ancheta din acest caz să clarifice toate aspectele în discuţie, iar cei vinovaţi să plătească”, a adăugat Robert Negoiţă.

Amintim că, premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, în debutul şedinţei de guvern, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Agenţiei judeţene Ilfov în cazul bătrânilor torturaţi în azile.

Condiții inumane în „azilele groazei” din Voluntari

Marți, 4 iulie, 56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale. Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.