Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat de finanțare ilegală a campaniei electorale

Miercuri, o curte de apel din Paris l-a găsit vinovat pe fostul președinte francez Nicolas Sarkozy de finanțare ilegală a campaniei sale electorale din 2012. S-a confirmat astfel decizia anterioară a unei instanțe inferioare.

Sentința impusă lui Nicolas Sarkozy este de un an de închisoare. Jumătate din ea poate fi suspendată. Cu toate acestea, pedeapsa poate fi executată prin alternative. Cum ar fi purtarea unei brățări electronice, evitând astfel detenția efectivă, conform informațiilor furnizate de Reuters. Sarkozy a primit inițial o sentință similară în 2021, dar a contestat hotărârea.

Fostul președinte, care a condus Franța între 2007 și 2012. A păstrat o influență semnificativă în peisajul politic conservator. El este cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu actualul președinte, Emmanuel Macron.

Nicolas Sarkozy a negat întotdeauna acuzațiile conform cărora partidul său, UMP, ar fi colaborat cu firma de relații publice Bygmalion pentru a masca adevăratul cost al campaniei sale.

În timpul unei audieri, Sarkozy a atribuit responsabilitatea unor membri ai echipei sale de campanie, declarând: „Nu am ales niciun furnizor, nu am semnat nicio ofertă, nicio factură”, în fața instanței.

Procurorii afirmă că  pentru campania din 2012 Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro, aproape dublu față de suma permisă de lege.

A fost dublu inculpat

Nicolas Sarkozy a fost dublu inculpat în data de 6 octombrie 2023. Într-o anchetă privind manevrele frauduloase menite să îl disculpe de suspiciunile legate de finanțarea libiană a campaniei sale prezidențiale din 2007.

El a fost inculpat pentru influențarea unui martor și pentru participarea la o asociere criminală în scopul comiterii infracțiunii de escrocare a justiției în grup organizat.

Decizia a fost luată după aproximativ 30 de ore de interogatoriu, în decurs de trei zile și jumătate. Interogatoriul a fost realizat de doi magistrați financiari însărcinați cu această anchetă. Potrivit surselor citate anterior, judecătorii consideră că au suficiente indicii cu privire la participarea lui Nicolas Sarkozy la manevre elaborate de cel puțin alți nouă protagoniști. Implicați în diverse grade și momente, posibil cu aprobarea sa.

Prima etapă a operațiunii a constat în obținerea retragerii unor acuzații împotriva lui Nicolas Sarkozy din partea intermediarului Ziad Takieddine, la sfârșitul anului 2020. În schimbul unei posibile remunerații. În 2021, câțiva inculpați au încercat să obțină dovezi că documentul libian răsunător era fals. Documentul a fost publicat între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din 2012 de site-ul francez de investigații Mediapart. Publicația sugera o finanțare de 50 de milioane de euro