Sentința finală în procesul privind exploatarea de la Roșia Montană va fi dată în câteva zile. Surse spun că țara noastră se așteaptă să îl piardă, ceea ce înseamnă că va trebui să plătească despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari.
România ar putea să plătească peste 2 miliarde de dolari
România se află în fața unei decizii cruciale, în ceea ce privește procesul cu Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, care e programat să se încheie pe 10 februarie. Surse guvernamentale au dezvăluit că România se așteaptă să piardă acest proces, iar consecințele financiare s-ar putea ridica la cel puțin două miliarde de dolari.
Discuții tensionate au avut loc miercuri în cadrul ședinței de Guvern, unde atenția a fost concentrată pe posibilele implicații ale deciziei care va fi luată.
Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor par să se aștepte la o hotărâre nefavorabilă, iar sursele digi24.ro au dezvăluit că se explorează variantele pentru a face față unui efort financiar de asemenea amploare. O preocupare majoră a Guvernului este legată de impactul asupra deficitului bugetar, având deja probleme în acest sens.
Nemulțumirea în Guvern este evidentă, iar sursele citate declară că Dacian Cioloș și cei implicați în scandalul Roșia Montană sunt considerați responsabili pentru această situație. Există o presiune crescută asupra acestora, iar oficialii guvernamentali caută modalități de a gestiona situația și de a minimiza impactul asupra finanțelor publice.
Sentința finală în cazul Roșia Montană se dă pe 10 februarie
Gabriel Resources a inițiat procesul în 2015, cerând inițial despăgubiri de 3,3 miliarde de dolari. Tribunalul de arbitraj al Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a închis procedura în septembrie 2023, dar a lăsat o umbra de incertitudine asupra viitorului României în această dispută.
Compania a invocat refuzul ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană, conform tratatelor bilaterale de investiții cu Canada și Regatul Unit.
„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”.
Sentința finală este așteptată pe 10 februarie, iar tensiunea este în creștere. În 2013, proteste masive au izbucnit împotriva proiectului de exploatare a aurului la Roșia Montană, iar în 2021, UNESCO a inclus situl în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității și în Patrimoniul Mondial în pericol, punând capăt oricărui plan de exploatare minieră.