Programul Rabla 2025. Schimbare majoră în procesul de înscriere
Programul Rabla 2025. Programul „Rabla” aduce o schimbare majoră în procesul de înscriere, care nu se va mai realiza prin intermediul dealerilor, ci exclusiv printr-o aplicație dedicată, disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Această nouă regulă se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

Beneficiile financiare ale programului
Conform noilor prevederi ale Ghidului Rabla, beneficiile financiare acordate pentru casarea unui autovehicul uzat sunt următoarele:
- 7.000 de lei pentru achiziția unei motociclete,
- 10.000 de lei pentru un autovehicul cu motorizare termică sau hibridă,
- 13.000 de lei pentru un plug-in hibrid sau o motocicletă electrică,
- 25.500 de lei pentru un vehicul complet electric.

Etapele procesului de înscriere
Prima etapă presupune validarea listei producătorilor, urmată de publicarea informațiilor necesare pe site-ul AFM pentru demararea sesiunii de înscriere. Solicitanții vor trebui să încarce în aplicație documentele necesare și să aleagă un producător. Ulterior, decizia de aprobare sau respingere va fi afișată online, iar în cazul unui refuz, aceasta va putea fi contestată.
După acceptarea în program, solicitanții vor trebui să încarce certificatele de radiere a autovehiculelor uzate, urmând aprobarea finală de către producătorii validați. Ultimul pas constă în decontarea finanțării, prin introducerea facturii în aplicație.
Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) și-a exprimat dezacordul față de noul Ghid de finanțare, susținând că acesta ar putea încetini și mai mult tranziția către automobilele electrice. APIA consideră că ecotichetul pentru vehiculele electrice ar trebui să fie de 8.500 de euro, nu 5.100 de euro, cât a propus Ministerul Mediului.
Programul Rabla 2025 ar putea începe în aprilie
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că Programul Rabla pentru autovehicule va putea demara în luna aprilie, iar valoarea subvenției pentru mașinile electrice va rămâne aceeași ca în 2024. APIA, asociația industriei auto, a cerut o majorare a subvenției la 8.500 de euro, având în vedere scăderea semnificativă a vânzărilor de vehicule electrice în anul precedent.
„Estimez că în luna aprilie vom începe acest program ce va avea o singură sesiune continua, până la epuizarea fondurilor.
Până acum împărţeam banii în două, îi dădeam o parte în primăvară şi o parte în toamnă. Cine nu prindea primăvară aştepta toamna să îşi cumpere o nouă maşină”, a anunţat Mircea Fechet, în emisiunea România Politică de la Prima News.