Decizie incredibilă la Budapesta. Viktor Orban nu mai acceptă asta în Ungaria. Ce trebuie să facă UE

Viktor Orban, Ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Procurorul șef al Ungariei, Peter Polt, cere Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Peter Magyar, principalul oponent al premierului Viktor Orban.

Procurorul-șef Ungariei cere ridicarea imunității principalului oponent al premierului Orban

Procurorul-șef al Ungariei, Peter Polt, a solicitat joi președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, ridicarea imunității eurodeputatului Peter Magyar, acuzat de furt. Această solicitare survine într-un context politic complex, având în vedere că Magyar a devenit principalul opozant al premierului Viktor Orban după ce a părăsit partidul conservator Fidesz și a fondat un nou partid, Tisza, care promite să ofere o alternativă la conducerea actuală a țării.

Conform unei declarații a procurorului-șef, incidentul care a dus la acuzațiile împotriva lui Magyar a avut loc pe 21 iunie, când acesta a fost filmat într-un bar de un cetățean cu telefonul mobil. Într-o reacție impulsivă, Magyar a smuls telefonul din mâinile victimei și l-a aruncat în Dunăre, sub privirile mai multor martori, inclusiv ale victimei care a fost lăsată fără aparatul său.

Telefonul, evaluat la o sumă ce depășește 100.000 de forinți (aproximativ 250 de euro), a fost recuperat de poliție ulterior și returnat victimei, funcțional. Potrivit procurorului-șef, fapta lui Magyar ar putea constitui infracțiunea de furt, ceea ce ar putea duce la consecințe legale semnificative pentru eurodeputat.

Nici Peter Magyar, nici Roberta Metsola nu au oferit un comentariu imediat la solicitările agenției Reuters privind această situație. Această tăcere vine pe fondul unei crize politice, deoarece Magyar, fost membru al Fidesz, s-a transformat într-un critic feroce al lui Orban. Această schimbare s-a amplificat în urma divorțului său de Judit Varga, fosta ministră a Justiției, care a fost o aliată de bază a premierului.

Peter Magyar (SURSA FOTO: Facebook, Péter Magyar)

Partidul lui Magyar este pe locul al doilea

După această ruptură, Magyar a decis să-și înființeze propriul partid, Tisza, care a crescut rapid în popularitate și s-a poziționat ca principala formațiune de opoziție împotriva Fidesz. La alegerile europarlamentare, Tisza s-a clasat pe locul al doilea, ceea ce subliniază un interes crescând pentru o alternativă la conducerea actuală. Partidul Tisza s-a autodefinit ca fiind de centru-dreapta și, în scurt timp, a fost primit în grupul popularilor europeni (PPE), unde Roberta Metsola își desfășoară activitatea.

Partidul Fidesz, condus de Viktor Orban, a avut o istorie tumultuoasă în ceea ce privește relațiile cu Uniunea Europeană. În 2021, Fidesz a părăsit grupul PPE din cauza tensiunilor generate de sancțiunile impuse Budapestei pentru încălcarea statului de drept. Aceste sancțiuni se refereau la o serie de probleme, inclusiv respingerea migranților, legislația anti-LGBT, corupția și deficiențele în independența justiției, precum și nereguli în atribuirea contractelor publice.

În lumina acestor controverse, Orban și Fidesz s-au alăturat recent noului grup suveranist „Patrioți pentru Europa”, care își propune să reunească formațiunile politice europene care se opun direcțiilor actuale promovate de Bruxelles. Această mișcare a fost impulsionată chiar de Orban, care își dorește o mai mare autonomie pentru statele membre și contestă frecvent normele Uniunii Europene.

Acuzațiile împotriva lui Magyar și solicitarea de ridicare a imunității sale ar putea avea implicații semnificative atât pentru cariera sa politică, cât și pentru evoluția partidului Tisza. Dacă imunitatea sa este ridicată, el ar putea fi supus unei anchete penale și, eventual, unor urmăriri judiciare. Aceasta ar putea să afecteze nu doar imaginea sa personală, ci și credibilitatea partidului pe care l-a fondat, care a reușit să câștige simpatia alegătorilor în ciuda legăturilor sale anterioare cu Fidesz.