Decizie istorică a SUA privind Ungaria. America a reziliat unilateral tratatul de dublă impozitare

Ungaria

Sursă: Dreamstime

Vecinii României vor avea probleme serioase din cauza unei decizii istorice a Statelor Unite. Washingtonul a reziliat unilateral un tratat crucial cu Ungaria.

Decizia SUA va afecta indivizii și companiile, după ce America a reziliat unilateral tratatul de dublă impozitare, a scris publicația Világazdaság. Ziarul maghiar spune că investițiile vor fi amânate pe termen lung din cauza deciziei Washingtonului. În plus, acest lucru va crea o mare incertitudine, potrivit lui Károly Radnai, președintele comitetului Camerelor de Comerț Americane din Europa Centrală și de Est (AmCham), scrie DailyNewsHungary.

Când a fost convenit tratatul, rata de impozitare a Ungariei era de 50%, iar acum a ajuns la 9%

Tratatul va rămâne valabil până la 31 decembrie 2023. Autoritatea fiscală maghiară a dezvăluit că Statele Unite au notificat Ungaria încă de anul trecut, din iulie, că vor rezilia unilateral tratatul de dublă impozitare cu Ungaria, începând cu 8 ianuarie 2023. Pentru veniturile plătite sau creditate la data sau după data de 1 ianuarie 2024 sau pentru alte impozite, prevederile tratatului vor înceta să se aplice perioadelor fiscale care încep la sau după 1 ianuarie 2024.

„Când a fost convenit tratatul, rata de impozitare a Ungariei era de 50%, iar acum este de 9%, mai puțin de jumătate din rata SUA”, au explicat economiștii americani.

Tratatul aduce beneficii unilaterale Ungariei

Radnai a menționat că dreptul de veto al Ungariei împotriva unei decizii din SUA a stat la baza deciziei Washingtonului. Ungaria a fost singura țară care s-a opus introducerii unui impozit pe profit minim de 15% la nivel mondial, o prioritate a administrației Biden. În plus, vechiul tratat era depășit. AmCham consideră că un nou tratat este în interesul ambelor părți.

Cu toate acestea, elaborarea unui nou acord și parafarea lui ar dura cel puțin doi ani, având în vedere experiența internaționale, scrie presa maghiară. În ultimii zece ani, Ungaria și-a redus cota impozitului pe profit de la 19% la doar 9%, iar o analiză a Departamentului de Trezorerie arată că tratatul aduce beneficii unilaterale Ungariei.

Americanii au pus presiune pe Ungaria să-și schimbe poziția

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, declara încă de anul trecut că principalul motiv pentru care acordul a fost reziliat este faptul că Ungaria s-a opus introducerii unui impozit minim global şi creșterii impozitelor.

„Americanii încearcă să pună presiune pe Ungaria să își schimbe poziția”, a transmis la rândul său ministrul finanțelor, Mihaly Varga.