Consiliul Fed a anunţat miercuri că a aprobat cererile venite din partea celei mai mari bănci chineze, Banca Industrială şi de Comerţ, şi altor două companii chineze, de a achiziţiona un pachet de 80% la susbsidiara din SUA a Bank of East Asia, din New York.

De asemenea, Fed i-a permis Băncii Chinei să-şi deschidă cea de-a patra filială din SUA, în Chicago. Banca cu sediul în Beijing are deja două filiale în New York şi una în Los Angeles. Şi Agricultural Bank of China a primit aprobarea de a-şi deschide în New York prima filială.

Toate cele trei cereri au fost aprobate după discuţii la nivel înalt între Statele Unite şi China, anunţă Wall Street Journal.

Este pentru prima dată când Fed îi permite unei mari bănci chineze să achiziţioneze o bancă americană, decizia putând stimula activitatea de fuziuni şi achiziţii, întrucât "băncile chineze ar putea căuta să achiziţioneze bănci regionale, pentru a se remarca pe piaţa americană", a declarat un analist citat de CNN Money. Industrial and Commerce Bank of China a încheiat o înţelegere cu Bank of East Asia încă din ianuarie 2011, şi de atunci a tot aşteptat acordul Federal Reserve.  Accesul pe piaţa americană este un obiectiv de mult aşteptat de băncile din China, care încearcă să asigure finanţare companiilor chineze care operează în străinătate, dar şi pentru a colabora cu investitorii care caută expunere faţă de yuan.

"Întrebarea era dacă Rezerva Federală va binecuvânta sistemul chinez de reglementare. Acum, aprobarea Fed înseamnă că statul chinez întruneşte standardele de supraveghere cheie cerute băncilor sale, pentru a deţine bănci din SUA şi pentru a cumpăra depozite americane", spune analistul Jaret Seiberg.