Ministerul Economiei de la Berlin se aşteaptă ca până la sfârşitul anului să fie luată o decizie privind legea care va stabili renunţarea la cărbune în Germania, potrivit Agerpres. O comisie guvernamentală specială a decis în ianuarie faptul că, până la sfârşitul anului 2038, Germania ar trebui să renunţe să mai ardă cărbune pentru a obţine energie. De asemenea, comisia a propus acordarea unor ajutoare de cel puţin 40 de miliarde de euro pentru regiunile afectate de renunţarea la cărbune. Ministerul Economiei poartă discuţii cu grupul german de utilităţi RWE, care solicită compensaţii de miliarde de euro pentru aceasta măsură, iar discuţiile sunt într-un stadiu avansat şi progresează în mod constructiv, potrivit oficialilor din minister. În 2017, conform datelor Biroului Federal pentru Statistică, 37% din energia electrică a Germaniei a fost obţinută din arderea cărbunelui în termocentrale.
România se bazează şi ea în continuare puternic pe energia produsă pe bază de cărbune. Potrivit datelor oficiale, ţara noastră deține în prezent 3.300 MW de capacitate netă instalată și disponibilă în centrale termoelectrice pe bază de lignit și de huilă, alte capacități fiind în curs de retehnologizare. Toate grupurile pe bază de lignit au fost puse în funcțiune în perioada 1970-1990, iar cele mai vechi se apropie de sfârșitul duratei de viață, fiind necesare fie investiții de retehnologizare pentru extinderea duratelor de viață ale echipamentelor existente, fie înlocuirea lor cu grupuri noi, prin investiții mai mari. În Strategia Energetică a României se menționează clar că „din rațiuni de securitate energetică, lignitul rămâne în continuare o parte semnificativă a mixului energiei electrice și în anul 2030.”
Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, recunoaşte că trecerea spre energia verde este necesară, dar spune că aceasta este totuşi o energie dependentă. „Această tranziţie – eu zic cea mai profundă a omenirii – de la o energie de bază pe care cu toţii o stăpâneam, era stabilă, la un alt tip de energie, care place, este foarte bună, este curată, mă rog, este bună, dar este dependentă – azi bate vântul, mâine nu bate, azi plouă, mâine nu plouă, e soare, nu e soare.” a declarat oficialul din Ministerul Energiei.