Decizie istorică în ceea ce privește pensia de întreținere a copilului. Ce a decis CCR

Judecătorul Cristi Dănileț a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunță că CCR a luat o decizie istorică în ceea ce privește întreținerea copiilor de către părinții care au divorțat.

Decizie istorică în ceea ce privește pensia de întreținere a copilului. Ce a decis CCR

Așadar, judecătorul Cristi Dănileț anunță că CCR a luat o decizie care schimbă modul de acordare al pensiei de întreținere. El consideră această modificare una istorică în ceea ce privește dreptul familiei.

„Începând cu anul 2011, când a intrat în vigoare Codul civil, optica cu privire la întreținerea copiilor de către părinți s-a schimbat: cum amândoi au obligația de întreținere fiindcă custodia legală este comună, amândoi contribuie la întreținerea ÎN NATURĂ a copilului.

Instanțele civile nu au înțeles acest lucru.

O decizie a CCR publicată azi lămurește: întâi obligi părintele care nu are custodia fizică să presteze obligația de întreținere în natură. Numai dacă nu își îndeplinește această sarcină, va plăti o SUMĂ LUNARĂ (adică pensie de întreținere, fosta pensie alimentară).

Eu spun că este o decizie istorică în materia dreptului familiei”, a scris Cristi Dănileţ pe Facebook.

Ce a decis CCR

Prin decizia nr. 232/2021 publicată în M.Of. 549 din 27 mai 2021, CCR a stabilit două aspecte extrem de importante: (1) că poate fi urmărită silit indemnizația de creștere a copilului primită de un părinte, dispoziția legală care interzice aceasta fiind neconstituțională; (2) că întreținerea unui copil se prestează în natură, și numai în caz de refuz al executării ei de către părinte se va fixa plata unei pensii bănești.

Cu privire la întreținerea copilului de către părinte, CCR a stabilit că:

– întreținerea înseamnă asigurarea celor necesare traiului, asigurării educației, învățăturii și pregătirii profesionale;este un drept al copilului față de amândoi părinții;

– este o obligație a părinților indiferent că sunt căsătoriți, necăsătoriți, despărțiți, divorțați, decăzuți din drepturile părintești;

– un părinte nu poate renunța la această obligație și nu o poate ceda unei alte persoane;

– instanța dispune executarea obligației de întreținere prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani, ori de câte ori obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie în natură.

Cu privire la indemnizația de concediu pentru creșterea copilului, CCR a stabilit că:

– acest drept nu este unul constituțional, ci stabilit la nivel legal;

– nu este al copilului, ci al părintelui, suplinindu-se veniturile pe care nu le mai are, arară vedemjust.ro.

Sursă foto: Dreamstime