În următoarele săptămâni decizia din Parlamentul European va fi adoptată de toate statele membre UE. Este o decizie extrem de importantă care va reglementa legea copyright-ului pe internet.
Decizia din PE se referă la drepturile de autor pe internet. Această nouă lege are rolul de a se asigura că drepturile şi obligaţiile prevăzute de legea copyright-ului vor fi aplicate şi în online. Giganții YouTube, Facebook şi Google News vor fi direct afectați de această nouă reglementare.
După ce statele membre își vor exprima acrodul cu privire la această directivă, aceasta urmează să intre în vigoare după ce va fi publicată în monitorul oficial. Statele membre vor avea la dispoziţie doi ani să o implementeze.
Scopul acestei legi este de face spațiul de pe internet un loc în care oamenii să se exprime în continuare liber, dar în același timp să întărească drepturile de autor ale muzicienilor, artiştilor şi scriitorilor şi ale publicațiilor online. În acest fel, aceștia vor avea posibilitatea să-și negocieze mai bine materialele pe care le expun pe internet.
De acum, platformele din mediul online vor avea responsabilitatea totală asupra conținutului pe care îl publică.
În același timp, platformele nou-înființate sunt supuse unor obligații reduse. De asemenea și platformele startup vor avea obligaţii mai puţine decât cele consacrate.
Află Cum a ținut moda pasul cu istoria în ultimii 50 de ani
Noua lege nu se aplică în mod explicit asupra anumitor materiale încărcate, precum meme sau GIF-uri.
Un punct foarte important în această directivă este faptul că jurnaliștii trebuie să primească o cotă-parte din toate veniturile legate de drepturile de autor obținute de editorii lor. În acest fel, giganții tehnologiei vor fi obligați să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii. Creatorii de conținut precum artiștii sau autorii de articole vor putea cere remunerații suplimentare de la distribuitorii care le exploatează lucrările. Ei pot face asta în cazul în care remuneraţiile inițiale sunt disproporţionat de scăzute comparativ cu beneficiile obţinute de distribuitor.
În ceea ce privește partajarea fragmentelor din articolele de știri, lucrurile stau în mare cam la fel, cu condiția ca fragmentul să fie “foarte scurt” atunci când va apărea în fluxul Google News, spre exemplu.
pot fi în continuare partajate ca până acum, întrucât acestea sunt în mod explicit excluse din scopul directivei. Pe de altă parte, directiva conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. “Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook, cu condiția să fie “foarte scurt”.
Parlamentul European a adoptat marţi această directivă cu 348 de voturi pentru, 274 împotrivă şi 36 de abţineri. Dezbaterile au început în 2016.
Vezi și Simona Halep a dat lovitura! A marcat încă o victorie în tenisul mondial! Ce trofeu a primit
Raportorul Axel Voss (EPP, Germania) a declarat:“Această directivă este un pas important pentru a corecta o situație care a permis câtorva companii să câștige sume imense de bani, fără a remunera în mod corect mii de artiști și jurnaliști pentru munca lor.
În același timp, textul adoptat conține numeroase prevederi care vor garanta că internetul rămâne un spațiu de liberă exprimare. Aceste prevederi nu erau necesare în sine, deoarece ele nu vor crea noi drepturi pentru deținătorii de drepturi. Cu toate acestea, am ținut cont de îngrijorările exprimate și am decis să acordăm o dublă garanție pentru libertatea de expresie. Meme-urile, GIF-urile, fragmentele sunt acum mai protejate ca oricând.
Sunt de asemenea bucuros că textul acordului de azi acordă o atenție specială start-up-urilor. Companiile lider de mâine sunt start-up-urile de azi și diversitatea depinde de numărul de companii inovative, dinamice, tinere.
Este o directivă care protejează viața oamenilor, democrația, prin protejarea unui peisaj media divers, consolidează libertatea de expresie și încurajează noile companii și dezvoltarea tehnologică. Acest acord pregătește internetul viitorului, un spațiu de care să poată profita oricine, nu numai câțiva mai puternici.”