Amendament înscris în Constituția din Ungaria

Luna trecută, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care interzice desfășurarea marșurilor Gay Pride, pe motiv că acestea ar încălca „legea protecției copilului”. Premierul Viktor Orban a justificat măsura afirmând că este necesară pentru a apăra copiii, nu pentru a discrimina.

Acum, prin amendamentul constituțional adoptat luni, 14 aprilie, aceste măsuri au fost înscrise oficial în Constituție, cu 140 de voturi „pentru” și 21 „împotrivă”. Printre prevederi se numără și limitări suplimentare pentru persoanele transgender, cărora li se interzice în continuare să își modifice genul sau numele în documente oficiale – restricție în vigoare din 2020.

Orban, despre necesitatea acestei măsuri

Premierul ungar a declarat că măsura este necesară pentru a apăra valorile tradiționale. În opinia sa, protestele și manifestațiile LGBTQ+ reprezintă o provocare pentru „oameni normali ca noi”, referindu-se la comportamentele sexuale netradiționale care, în opinia sa, sunt afișate public în mod ostentativ.

„Oameni normali ca noi sunt în mod constant provocaţi, întrucât persoane cu comportamente sexuale netradiţionale se exhibă în stradă”, a declarat premierul conservator Viktor Orban despre marşurile LGBTQ+, care au fost interzise în Ungaria printr-o lege adoptată luna trecută.

Orban a spus că manifestațiile de acest tip afectează ordinea publică și blochează orașul Budapesta, motiv pentru care guvernul a simțit nevoia să intervină prin modificarea legii. Într-un interviu anterior, liderul conservator spunea că „libertatea de întrunire este importantă”, dar că nu este normal ca „mii de persoane să fie blocate în ambuteiaje” din cauza protestelor.

„Libertatea de întrunire este importantă … dar nu este normal ca între timp mii sau zeci de mii de persoane să rămână blocate într-un ambuteiaj”, spunea Orban într-un interviu la postul de radio public.

Budapesta, Ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Drepturile copilului, deasupra dreptului la întrunire

Textul amendamentului prevede clar că „dreptul minorului la dezvoltare fizică, morală și spirituală adecvată, precum și dreptul copilului la identitate conform genului său la naștere, prevalează în fața tuturor celorlalte drepturi fundamentale, cu excepția dreptului la viață”.

Această formulare plasează dreptul la reuniune (inclusiv pentru marșuri LGBTQ+) sub incidența protejării minorilor, făcând imposibilă organizarea de evenimente publice considerate contrare acestor norme.

Amendamentul introduce și o măsură controversată: posibilitatea suspendării pentru zece ani a cetățeniei ungare pentru persoane cu dublă cetățenie acuzate de ingerințe în treburile interne ale țării, inclusiv prin activități derulate de ONG-uri sau presă independentă. Aceste persoane pot fi de asemenea expulzate din Ungaria.

Premierul Orban a făcut anterior referire la lideri ai ONG-urilor și ai presei ca fiind „armata din umbră a lui George Soros”, sugerând că aceștia urmăresc destabilizarea regimului său.

Ungaria, tot mai aproape de „modelul Putin”, spun criticii

Măsurile adoptate de parlamentul de la Budapesta sunt criticate atât pe plan intern, cât și internațional. La ședința de luni a Parlamentului, aleși progresiști din opoziție au desfășurat un banner de protest, iar în fața clădirii au avut loc manifestații. Protestatarii au transmis că nu vor permite ca Ungaria să devină „Rusia lui Putin”.

Potrivit lui Szabolcs Pek, membru al think-tank-ului Iranytu Intezet, guvernarea Orban este o cursă accelerată către un regim „iliberal”, inspirat din modelul autoritar rus. El acuză lipsa de mecanisme de control democratic și recenta apropiere ideologică de administrația Trump.