Decizie ISTORICĂ. Justiţia a anulat prima amendă dată în România pentru încălcarea Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene

Avocaţii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen(NNDKP) au obţinut anularea unei amenzi primite, în 2010, de Alico Pensii, de la Consiliul Concurenţei. Era primul caz de încălcare a Tratatului privind Funcţionarea UE

UPDATE: Avocatii NNDKP ne-au spus că " Alico a cerut şi daune morale de 1 leu, acesta fiind singurul capăt de cerere pe care Curtea de Apel nu l-a admis."

Avocaţii Sorina Olaru şi Georgeta Harapcea, de la NNDKP, au obţinut anularea unei amenzi de 1,2 milioane de euro primită în 2010 de administratorul de fond de pensii Alico Pensii.
Consiliul Concurenţei a amendat în urmă cu doi ani, cu aproximativ 1,2 milioane de euro, 14 agenţi economici – printre care şi Alico Pensii – care ar fi participat la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa administrării private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din România.
În cadrul investigaţiei declanşate din oficiu, în decembrie 2007, privind comportamentele agenţilor economici din domeniul administrării private a fondurilor de pensii obligatorii, autoritatea de concurenţă a constatat existenţa unei înţelegeri având ca obiect împărţirea clienţilor între 14 dintre cei 18 agenţi economici care au intrat pe această piaţă nou – creată în anul 2007.

Despre ce a fost vorba?

Înţelegerea anticoncurenţială ar fi vizat participanţii înregistraţi ca „dubluri” în procedura de aderare iniţială la fondurile de pensii administrate privat (participanţii care erau înregistraţi în acelaşi timp la două fonduri de pensii). Conform legislaţiei, „dublurile” trebuiau verificate şi apoi raportate la CNPAS (Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale), urmând ca respectivii participanţi să fie repartizaţi aleatoriu (prin “loterie”), conform legislaţiei specifice incidente în acest domeniu.
Administratorii fondurilor de pensii au realizat o împărţire bilaterală a participanţilor înregistraţi în acelaşi timp la două fonduri de pensii, după regula 50%– 50%, arată Bizlawyer.