Anticoncepționalele ar putea deveni compensate

Joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că lucrează la un plan pentru a compensa costurile tratamentului contraceptiv pentru femeile tinere care doresc să-l folosească.

Alexandru Rafila a menționat că acesta se aseamănă cu modelul de compensare a vaccinurilor.

El a subliniat că este mai convenabil ca femeile tinere să aibă acces la tratamentul contraceptiv pe bază de prescripție medicală. A mai adăugat că în trecut, sistemul de achiziție centralizată și distribuirea în județe au fost complicate și au generat pierderi și birocrație. Va fi luată în considerare definirea categoriilor eligibile pentru a asigura că toate femeile care au nevoie de astfel de tratamente să aibă acces la ele.

„Da, este similar, dacă vreţi, cu proiectul care a stat la baza compensării vaccinurilor. Mi se pare mult mai firesc şi mult mai simplu ca o femeie tânără să beneficieze de tratament contraceptiv, dacă doreşte acest lucru, în mod evident, pe bază de prescripţie medicală, pentru că în sistemul care a existat acum mai mulţi ani, care însemna achiziţie centralizată, distribuirea în judeţe şi aşa mai departe – era foarte complicat – ducea la foarte multe pierderi şi la foarte multă birocraţie. O să discutăm în ceea ce priveşte categoriile eligibile, să avem în vedere ca toate persoanele care ar trebui să beneficieze de un astfel de tratament să poată să o facă”, a explicat ministrul Sănătăţii.

alexandru rafila
SURSA FOTO: Facebook

Ce s-a decis pentru minore?

Rafila a subliniat că este necesar consimțământul părinților pentru minore.  Ministrul a menționat că se va lua în considerare și situația minorelor. Alexandru Rafila arată că este important să se discute și cu părinții acestora în legătură cu tratamentul. El a subliniat că este favorabil ca tratamentul contraceptiv să fie administrat cu acordul părinților.

„O să vedem la minore, este problema legată şi de discuţia cu părinţii acestor minore, pentru că e bine ca tratamentul contraceptiv să fie făcut şi cu acordul părinţilor”, a spus ministrul, întrebat dacă proiectul va fi valabil şi pentru minore.

Anticonceptionale
Anticonceptionale/SURSA FOTO: pixabay.com

Ce sunt anticoncepționalele?

Anticoncepționalele sunt utilizate în principal pentru prevenirea sarcinilor nedorite. Cu toate acestea, este important să se țină cont și de faptul că ele nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prin urmare, trebuie să se ia în considerare acest aspect atunci când se decide utilizarea exclusivă a contraceptivelor orale pentru prevenirea sarcinii.

Anticoncepționalele sunt compuse din combinații variate de hormoni artificiali, replicând hormonii secretați natural de ovare.

Există două tipuri principale de anticoncepționale în funcție de hormonii predominanți:

  • cele combinate, care conțin atât estrogen cât și progesteron
  • cele monohormonale, care conțin doar progesteron

Anticoncepționalele împiedică ovarul să producă ovule, cresc densitatea mucusului cervical pentru a împiedica pătrunderea spermei și subțiază peretele uterin. Astfel, este redus riscul de atașare și dezvoltare a unui ovul fertilizat.

Cele mai multe pilule dintr-o folie, reprezentând un ciclu, conțin hormoni activi. Celelalte șapte pilule sunt inactive și nu conțin hormoni.