UPDATE: Călin Georgescu a anunțat că ÎCCJ a rămas în pronunțare și că, cel mai probabil mâine, „vom cunoaște rezultatul” în ziua de vineri. Totodată, acesta a spus că „probe nu sunt, probatoriu nu există din partea celor care au anulat în mod abuziv voința poporului”.
„Avocații mei au spus că apa curge de la deal la vale, iar de partea cealaltă, incriminații, au spus că apa curge de la vale la deal. Probe nu sunt. Probatoriu nu există din partea celor care anulat în mod abuziv voința poporului și pe cale de consecință ce pot declara astăzi este că drepturile omului, dreptul de a alege și dreptul de a fi ales, sunt garantate.
Ele nu pot fi judecate. În momentul în care judeci drepturile omului este ca și cum ai încălca orice fel de creație și cred că aceasta este ideea. Este o luptă împotriva lui Dumnezeu și o luptă împotriva poporului român. Noi judecăm că am votat liber, asta este esența. ÎCCJ va rămâne în deliberare și probabil că mâine vom cunoaște rezultatul”, a spus Călin Georgescu.
Știrea inițială: În fața judecătorilor, Călin Georgescu a insistat asupra respectării drepturilor fundamentale ale omului, subliniind că are dreptul să aleagă și să fie ales. El a declarat că noțiunea de „probe” a fost repetată de mai multe ori fără a fi susținută de fapte concrete, argumentând că acest lucru contravine principiilor fundamentale ale justiției și ale democrației.
Avocații lui Călin Georgescu au ridicat obiecții privind modul în care dosarul său a fost gestionat
După trei ore de dezbateri intense, judecătorii ICCJ au luat o pauză de 15 minute pentru a delibera asupra solicitărilor lui Georgescu. Acesta a rămas în sala de judecată pentru a aștepta decizia finală.
„Onorată instanță, am auzit cuvântul probe de cel puțin 32 de ori. Vreau să subliniez că dreptul omului se respectă și nu se judecă. Drepturile oamenilor sunt la liberă exprimare. E dreptul meu să aleg și să fiu ales. Nu există probe”, a declarat Călin Georgescu în fața judecătorilor, potrivit Realitatea Plus.
Avocații lui Călin Georgescu au ridicat obiecții privind modul în care dosarul său a fost gestionat la Curtea de Apel București. Aceștia au susținut că dosarul nu a fost repartizat aleatoriu, ci a fost înregistrat manual, ceea ce ar fi favorizat desemnarea unui anumit complet de judecată. Acest aspect a fost unul dintre principalele motive invocate de apărare în cadrul recursului.
Apărarea a contestat și decizia Curții de Apel București din 31 decembrie 2024
Apărarea a contestat și decizia Curții de Apel București din 31 decembrie 2024, potrivit căreia emiterea de către BEC a deciziei nr. 230D/06.12.2024 înainte de publicarea motivării Curții Constituționale nu afectează legalitatea actului administrativ.
Echipa de apărare a lui Georgescu consideră că acest aspect ridică semne de întrebare asupra corectitudinii procedurii. Decizia Înaltei Curți este așteptată cu interes, având în vedere implicațiile asupra alegerilor prezidențiale din 2024.
Amintim că Ingrid Mocanu, avocata lui Georgescu, a oferit anterior mai multe informații despre acțiunea de astăzi.
„Noi am solicitat în principal clasarea hotarârii cu trimitere, adică rejudecarea pe fond la CAB pentru că nu s-a făcut o judecată în fond. De altfel, compunerea completului a fost una nelegală. Recuzările, cele 3 făcute, au fost solutionate în mod nelegal. Și, în subsidiar, solicităm desființarea soluției și admiterea recursului pe fond și obligarea Guvernului să organizeze al doilea tur de scrutin”, a spus aceasta.