Rusia a luat o decizie fără precedent cu privire la vaccinul rusesc Sputnik V. Mai exact, potrivit ultimelor informații, prețul vaccinului a fost redus la jumătate din prețul original. Care este motivul?
Potrivit DPA, Rusia a decis joi să reducă preţul vaccinului său anti-COVID-19 Sputnik V la 866 de ruble (circa 12 dolari), ceea ce reprezintă jumătate din preţul original, relatează Agerpres.
De menționat este faptul că decizia vine în contextul în care vaccinul se află pe lista medicamentelor esenţiale, astfel că preţul său trebuie controlat de stat, a anunţat guvernul într-un comunicat.
Totodată, ministrul Comerțului a ținut să sublinieze faptul că reducerea prețului a fost posibilă datorită optimizării producției industriale a vaccinului.
„Această reducere de preţ a fost posibilă datorită dezvoltării şi optimizării producţiei industriale a vaccinului”, a declarat ministrul comerţului, Denis Manturov.
În același timp, cantităţile produse au fost mărite semnificativ odată cu începutul vaccinării în masă în Rusia, un alt motiv pentru care Sputnik V a devenit mai ieftin de fabricat, a spus el. De menționat este faptul că noul preţ se aplică numai pentru programul de vaccinare din Rusia, ci nu în și în alte țări care îl vor cumpăra, a precizat Manturov.
Sputnik V a fost aprobat de autorităţile ruse în august, deşi faze a treia a testelor clinice nu se încheiase încă. Acest lucru a declanşat un val de critici la nivel internaţional, notează dpa. Rusia a mai înregistrat vaccinul şi în alte 36 de ţări, potrivit Fondului rus pentru investiţii directe.
Ungaria a apelat la vaccinul Sputnik V
Ungaria a fost prima țară din Uniunea Europeană care a recepţionat deja primele 40.000 de doze din vaccinul rusesc Sputnik V în urmă cu câteva săptămâni, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit agenţiilor MTI, EFE și Agerpres.
Potrivit lui Szijjarto, achiziţia centralizată de vaccinuri pentru ansamblul UE „a eşuat, riscând vieţile europenilor şi planurile de revitalizare rapidă a economiei europene”. Din acest motiv, guvernul ungar a căutat surse alternative de aprovizionare cu vaccinuri, şi cu cât grupurile de persoane vulnerabile vor fi vaccinate mai repede, cu atât mai rapid vor putea fi ridicate restricţiile, a explicat ministrul ungar.
Aceste prime 40.000 de doze fac parte dintr-un contract prin care Ungaria va primi în următoarele trei luni două milioane de doze de vaccin Sputnik V, suficiente pentru imunizarea a un milion de persoane.
Ungaria va cumpăra de asemenea cinci milioane de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, livrabile pe parcursul a patru luni.
Sursă foto: INQUAM Photos