India a redirecționat cel puțin 50.000 de soldați suplimentari la granița sa cu China. O măsură considerată istorică, orientată spre o ofensivă militară împotriva celei de-a doua economii din lume.
Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, India și-a schimbat poziția față de China. Spre deosebire de abordarea sa defensivă anterioară, care acorda prioritate luptei împotriva agresiunii chineze, India vine acum cu acum opțiuni militare. Surse indidene au declarat că Corpul 1 de atac din Mathura, care avea sarcina de a trece frontierele de vest în Pakistan, a fost reorientat către zonele de frontieră disputate cu China.
India, atac la adresa Chinei
În plus, în Sectorul Central, în cea mai puțin contestată porțiune a frontierei care se desfășoară împreună cu Himachal Pradesh, Uttarakhand către Nepal, desfășurarea a fost consolidată cu trupe.
Această reorientare a trupelor va diminua numărul soldaților dedicați exclusiv Pakistanului. De asemenea, oferă unității de apărare din India un nivel mai ridicat de manevrabilitate și flexibilitate față de vecinii săi.
India şi China se ceartă pe teritorii
India și China împart cea mai lungă și disputată frontieră din lume. Ambele state revendică zone mari din teritoriul celuilalt. Și ambele state aruncă vina pentru escaladarea tensiunilor pe vecin.
Autoritățile indiene acuză trupele chineze că au desfășurat un cort militar pe partea indiană a graniței, că au îndiguit un râu, au adus utilaje și că au așteptat înconjurați de sărmă ghimpată pentru a lansa o ambuscadă.
Granița Himalayană a fost ținta unui conflict agresiv și este militarizată încă din anul 1962, când China a lansat o ofensivă asupra teritoriului Indian, izbucnind astfel un război scurt și sângeros.
Tensiunile dintre China și India în ceea ce privește frontiera Himalayană au escaladat, după ce China a fost acuzată că a înaintat mii de trupe către teritoriul disputat și că și-a extins baza militară aeriană din regiune.