Judecătoria Sectorului 5 obligă Penitenciarul Rahova să ia măsuri, după ce a admis plângerea depusă de Liviu Dragnea. Decizia este una definitivă și a fost pronunțată astăzi, 15 ianuarie.
Concret, Judecătoria Sectorului 5 a admis vineri plângerea depusă de Liviu Dragnea în ceea ce privește dreptul de muncă în penitenciar. Penitenciarul Rahova, acolo unde este încarcerat Dragnea, este astfel obligat să îi permită fostului lider PSD să muncească, după cum transmite instanța.
„În temeiul art. 56 Legea nr. 254/2013, admite contestaţia formulată de petentul-condamnat Dragnea Nicolae Liviu împotriva încheierii nr. 1158/2020 a judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Rahova (dosar nr. 1327/2020), în contradictoriu cu intimatul Penitenciarul Bucureşti-Rahova). Desfiinţează încheierea atacată şi rejudecând: obligă Penitenciarul Rahova de a lua măsurile legale pentru a i se permite petentului să presteze activități lucrative cu caracter gospodăresc în cadrul Penitenciarului Rahova. În baza art. 275 al. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, la data de 15.01.2021.”
A pierdut dreptul de muncă după ce a acordat un interviu
Liviu Dragnea pierduse dreptul la muncă după ce a acordat un interviu pentru Realitatea TV. Interviul nu fusese aprobat de conducerea penitenciarului. Acesta a precizat că nu se aștepta la o sancțiune din cauza interviului.
„Nu m-am gândit că voi fi sancționat pentru că am avut o conversație online cu altă persoană, conversație care, în viziunea mea, nu a avut caracterul unui interviu acordat unui trust de presă. Declar faptul că după încheierea conversației online, interlocutoarea mea mi-a comunicat faptul că a înregistrat conversația și că urma să o pună pe Facebook.
În privința acestui aspect nu am avut nicio putere de decizie întrucât din interiorul penitenciarului nu pot avea control asupra a ceea ce se întâmplă în exteriorul penitenciarului. De 2 luni și jumătate stau închis în cameră 23 de ore pe zi. (…)
Aș vrea să mai spun că în această conversație am fost 3 persoane. Doamna Alexandrescu, eu și partenera mea de viață, Irina Tănase, și ea trecută pe lista de persoane aprobate. Pentru informarea dumneavoastră, partenera mea de viață era acasă, îmbrăcată în pijamale și Anca Alexandrescu era în bucătărie, îmbrăcată lejer. În nicio țară, în niciun trust de presă, nu se fac interviuri în maniera asta. (…)
Dreptul la muncă nu poate fi decât suspendat temporar, nu spune că poate fi ridicat. Sunt inginer auto și asta e meseria mea. Am primit foarte multe evidențieri si recompense datorită modului în care am muncit la garaj”, a explicat Dragnea în instanță, în luna august, la scurt timp după sancțiunea impusă.
Liviu Dragnea, urmărit penal într-un alt dosar
Pe de altă parte, fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un nou dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.
Anchetatorii îl acuză de două infracţiuni de trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
În acelaşi dosar, Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, este acuzat de cumpărare de influenţă, anunţă DNA într-un comunicat transmis joi.
Sursă foto INQUAM / Octav Ganea