Ce obligații trebuie să respecte proprietarii de păduri?
Proprietarii de păduri au niște reguli de respectat, conform noului Cod Silvic. Dacă nu le urmează, riscă amenzi mari și chiar dosare penale.
Noul Cod Silvic (331/2024) aduce câteva schimbări importante. Una dintre cele mai mari modificări este că acum orice persoană are dreptul să meargă pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din țară. Proprietarii de păduri, fie publici sau privați, sunt obligați să găsească soluții pentru a asigura pază în păduri.
Aceste soluții pot include organizații specializate sau pază privată. Paza pădurilor devine, astfel, o obligație legală.
De asemenea, se introduce termenul „folosință agrosilvică”, care permite plantarea de arbori și arbuști în pășuni și culturi agricole, pentru a folosi mai eficient terenurile. Proprietarii care nu își respectă obligațiile riscă amenzi mari și chiar dosare penale.
În cazurile în care nu curăță pădurile, pot apărea incendii, mai ales în pădurile vechi, unde s-au acumulat frunze uscate și crengi, care, în timp, se transformă într-un strat de putregai sau turbă.
Iașiul ar putea ajunge precum Los Angeles-ul, mistuit de incendii masive
În județul Iași, de exemplu, sunt multe păduri neîngrijite, mai ales în zona metropolitană, unde există pericolul să izbucnească incendii, transmite bzi.ro.
Experții în silvicultură atrag atenția celor care au păduri private să le păzească și să le mențină curate. Dacă nu fac asta, vor fi sancționați sever. La fel cum se întâmplă în Los Angeles, SUA, și în Iași pot apărea situații periculoase în păduri.
În județul Iași, aproximativ 32.000 de hectare de pădure sunt deținute de persoane fizice, firme, primării, biserici și schituri din Mitropolia Moldovei. Din această suprafață, Direcția Silvică Iași se ocupă doar de 6.130 de hectare.
Restul, până la 32.000 de hectare, sunt administrate de alte ocoale silvice, cum ar fi Ocolul Bisericesc Cetățuia, Ocolul Green Gold, Ocolul Silvic Ingka și Ocolul Silvic Bașotă.
Angajații Direcției Silvice Iași monitorizează constant pădurile statului și pe cele pe care le administrează, prevenind incendiile prin patrulări și prin instalarea de panouri care avertizează despre riscul de incendiu. În cazul unui incendiu, aceștia colaborează cu pompierii din Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași pentru a izola și stinge focul.