Grupul pentru Comunicare Strategică a anunțat că lista țărilor sau zonelor pentru care se impune carantina asupra persoanelor care sosesc în România a fost actualizată prin Hotărârea nr. 54 din 12 noiembrie 2020 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Așadar, țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat sunt Andorra, Polinezia Franceză, Cehia, Luxemburg, Belgia, Elveția, Liechtenstein, Slovenia, Armenia, Franța, Muntenegru, Austria, Polonia, Georgia, Croația, Olanda, Italia, Bosnia și Herțegovina, San Marino, Macedonia de Nord, Guam, Spania, Portugalia, Slovacia, Iordania, Ungaria, Monaco, Bulgaria și Lituania.
Starea de alertă a fost prelungită până în decembrie
Având în vedere situația actuală din România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat o nouă hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 14 noiembrie.
„Domnule prim-ministru, s-a terminat votul, este adoptată hotărârea CNSU, prin ea se propune prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 14 noiembrie, iar măsurile propuse nu prevăd măsuri noi faţă de cele care sunt în vigoare„, a declarat Raed Arafat, în şedinţa de Guvern.
Ce măsuri se păstrează
Potrivit autorităților, în următoarele 30 de zile se menține purtărea măștilor de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
În plus, se menține interdicția desfășurării de reuniuni cu prilejul sărbătorilor, aniversărilor sau a petrecerilor indiferent dacă sunt publice sau private sau dacă acestea au loc într-un spațiu închis sau deschis.
Mai mult decât atât, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.
Evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive) vor fi în continuare interzise în spațiile închise precum saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli sau corturi de evenimente.
Se menține obligația ca activitatea în creșe și after-school-uri, să se desfășoarenumai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății.
Se propune ca la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în spațiile destinate cazării elevilor sau studenților să fie instituită măsura închiderii clădirii pentru o perioadă de 14 zile.