Decizie oficială la vârful NATO! Este mutarea de ultimă oră care aruncă Rusia în aer. Secretarul general al NATO a făcut anunțul așteptat de toți ucrainenii, anunțul care ar putea schimba complet soarta războiului.
Ar putea fi scurtat procesul de aderare a Ucrainei la NATO, prin eliminarea Planului de Acţiune
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat luni, 10 iulie 2023, că statele membre vor examina la reducerea la un singur pas a procesului de aderare a Ucrainei la Alianța Nord Atlantică prin eliminarea Planului de Acţiune pentru aderarea la NATO (Membership Action Plan – MAP) în cadrul Summitului de la Vilnius, ce va avea loc marți, astfel încât, în cazul unei viitoare aderări a Ucrainei la NATO s-ar trece „de la un proces din doi paşi la un proces cu un singur pas”.
„Se desfăşoară consultări şi astăzi vor fi alte reuniuni. Dar sunt sigur că toţi aliaţii vor fi de acord asupra unui mesaj foarte clar de asemenea în ce priveşte Ucraina”, a declarat, luni, Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, relatează agenția de presă Reuters.
Potrivit sursei citate anterior, un oficial occidental a zis, sub protecția anonimatului, că statele membre NATO „sunt pregătite” să elimine Planul de Acțiune pentru aderarea la NATO pentru Ucraina.
„Chiar dacă acesta va fi suprimat, Ucraina tot va trebui să efectueze alte reforme înaintea aderării la NATO”, a explicat el.
Ucraina este pregătită să intre în NATO
La polul opus, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, a anunțat, luni, că decizia de eliminare a Planului de Acțiune pentru aderarea la NATO a fost deja luată.
„În urma unor discuții intense, aliații NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea Ucrainei spre aderare. Salut această decizie mult așteptată care ne scurtează calea către NATO. Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitația către Ucraina de a deveni membru”, a scris, luni, Dmitro Kuleba pe contul său de Twitter.
În prezent, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere angajamente clare asupra unei perspective de aderare a țării sale la NATO de îndată ce războiul pornit de Rusia se va încheia, însă statele membre ale Alianței Nord Atlantice încă mai caută o linie comună asupra garanţiilor de securitate pe care sunt dispuse să le ofere Ucrainei.