OMS a făcut marele anunț. Ce va fi cu Covid-19 anul viitor
Companiile producătoare de medicamente au căutat modalități eficiente de a reduce răspândirea virusului și de a minimaliza implicațiile infecției cu COVID-19. În timp ce lansarea vaccinurilor a fost o piatră de hotar în lupta împotriva virusului, medicamentele antivirale rămân în centrul dezbaterilor. Iar Organizația Mondială a Sănătății vorbește cu optimism despre ele și despre ce va fi anul viitor, informează Times of India.
Potrivit directorului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, noile medicamente antivirale împotriva Covid-19 vor crește semnificativ șansele de supraviețuire pentru pacienții în stare gravă.
Paxlovid și Molnupiravir pot schimba cursul pandemiei
Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, a recomandat administrarea a două antivirale – Paxlovid de la Pfizer și Molnupiravir de la Merck – înainte de aprobarea lor oficială.
„Mă simt încurajat de noile medicamente antivirale care vor apărea, probabil, pe piață în 2022, și care vor crește foarte mult șansele de supraviețuire a pacienților care ajung în spital cu Covid-19 sever”, a declarat Kluge pentru agenția TASS.
Atât Paxlovid, cât și Molnupiravir au demonstrat că reduc șansele de spitalizare sau deces din cauza Covid-19 la pacienții cu risc ridicat, cu 89%, respectiv 30%.
Vaccinurile de generația următoare vor fi și mai eficiente
Potrivit lui Kluge, și mai important este că vaccinurile de generația următoare vor fi mai eficiente împotriva noilor tulpini emergente.
„Nu pot prezice viitorul. Dar trebuie menționat că vaccinurile actuale sunt prima generație de vaccinuri anti Covid-19. Vaccinurile viitoare vor fi modificate și adaptate la variante noi sau emergente, făcându-le astfel mai eficiente. Acest lucru nu este diferit de ceea ce se întâmplă deja cu vaccinurile gripale, care sunt adaptate la noile tulpini de gripă aproape anual”, a spus oficialul OMS.
Eficient și împotriva variantei Omicron
Potrivit Pfizer, testele de laborator arată că Paxlovid continuă să fie eficient împotriva variantei Omicron, care se răspândește rapid. La rândul său, directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a estimat că antiviralele pot evita 1.200 de decese și 6.000 de spitalizări pentru fiecare 100.000 de pacienți infectați care iau tratamentul.
Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale (MHRA) a aprobat luna trecută punerea pe piață în Regatul Unit a medicamentului Molnupiravir, primul antiviral oral autorizat pentru tratamentul formelor ușoare și moderate de Covid la adulți și care au cel puțin un factor de risc pentru evoluția către o formă severă a bolii. Lagevrio este denumirea comercială a medicamentului în Marea Britanie. Molnupiravir nu este însă recomandat femeilor gravide.
Atât pastilele de la Pfizer, cât și cele Merck ar trebui luate devreme, în 3-5 zile de la infectarea cu Covid, și necesită un tratament cu mai multe pastile, timp de cinci zile.