Potrivit CNA, OTV va putea transmite până pe 4 iulie 2012, iar decizia va fi difuzată joi de OTV, prin publicarea textului sancţiunii pe ecran.
CNA a decis, pe 27 martie, înjumătăţirea perioadei pentru care OTV avea acordată licenţa audiovizuală pentru încălcarea Legii Audiovizuale, prin difuzarea în perioada 16 – 24 martie a publicităţii politice în favoarea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD).
Licenţa audiovizuală era acordată până la 1 aprilie 2013, iar OTV putea emite, în urma deciziei CNA din 27 martie, până la 28 septembrie 2012, luând în calcul numărul de zile al fiecărei luni.
Radiodifuzorul a fost sancţionat în ultimul an pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale privind publicitatea politică cu întreruperea programului de două ori timp de 10 minute şi o dată cu trei ore. De la obţinerea licenţei, în 2005, OTV a primit nouă sancţiuni de întrerupere cu 10 minute a programului şi de şapte ori cu câte trei ore.
Avocatul postului a solicitat membrilor CNA ca decizia de sancţionare să se bazeze pe faptul că o dată aplicată sancţiunea maximă, se reia gradual aplicarea sancţiunilor.
‘E un istoric care se pierde. Am primit sancţiunea maximă, acum o luăm de la capăt’, a spus avocatul postului.
Alexandru Jucan, membru CNA, a precizat că în emisiunea lui Dan Diaconescu de luni seară, acesta ar fi spus că ‘sediul partidului se află în sediul televiziunii OTV’.
Referitor la faptul că OTV, ca societate, se află în insolvenţă, vicepreşedintele CNA Ioan Onisei a afirmat că ‘insolvenţa nu are nici o legătură cu administrarea editorială’.
‘OTV face acuzaţii foarte grave în privinţa actualilor şi viitorilor candidaţi electorali, pentru care dacă s-ar adeveri acuzaţiile, aceştia ar intra în incidenţa Codului Penal. OTV sfidează Legea, CNA şi pe puţinii telespectatori pe care îi mai are’, a spus Ioan Onisei.
Potrivit membrilor CNA, printre prevederile din Legea Audiovizualului şi Codul de reglementare în audiovizual încălcate de OTV se numără publicitatea politică, asigurarea pluralismului politic, prezenţa minorilor în emisiuni.
De asemenea, membrii CNA au respins solicitarea OTV de reanalizare a sancţiunii din 27 martie, considerând că decizia luată a fost legală.
Avocatul postului a precizat că sancţiunea de întrerupere a programului cu trei ore trebuia aplicată de două ori consecutiv înainte de a se trece la înjumătăţirea licenţei.
‘Instanţa va hotărî dacă Legea a fost aplicată corect’, a spus avocatul postului OTV.