Premierul Nicolae Ciucă a deschis ședința de Guvern din 9 noiembrie cu o serie de informaţii referitoare la summitul COP27 din Egipt.
„La Glasgow, la COP 26, a fost anunțat programul de dezvoltare a reactoarelor modulare mici, în colaborare directă, așa cum am anunțat, cu Statele Unite, proiect care, de altfel, a demarat, România fiind pionier în Europa în acest proiect.
Astăzi au fost prezentate de către Banca EXIM a Statelor Unite scrisorile de intenție în ceea ce privește finanțarea cu 50 de milioane de dolari a fazei a doua de construcție, de realizare a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, fază care va demara anul viitor și se va încheia în anul 2025 și cea de-a doua scrisoare de intenție, care prevede un împrumut de 3 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă, practic, finanțarea fazei a treia, fază care va demara în anul 2025 și se va încheia în anul 2030”, a relatat șeful Executivului.
Se va deschide un nou punct de frontieră cu Ucraina!
Nicolae Ciucă a vorbit şi despre deschiderea punctului de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina de la Vicovu de Sus. Şeful Guvernului de la Bucureşti se va întâlni acolo cu omologul său ucrainean, Denîs Șmîhal.
„O decizie va fi în ceea ce privește un proiect de ordonanță de urgență prin care vor fi ajustate prețurile contractelor sectoriale la serviciile de transport feroviar pentru cărbune. Este o măsură foarte importantă, pentru că prin această decizie continuăm să vizăm menținerea prețului și controlul prețului la energie, sigur, asigurând, totodată, și funcționarea transportului la cărbune pe perioada de iarnă.
O altă decizie este legată de o hotărâre de guvern prin care asigurăm că începând cu data de mâine deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între România și Ucraina. Este vorba de punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus.
Vom avea o întâlnire cu premierul Ucrainei și întreaga activitate va consta atât în inaugurarea punctului de trecere a frontierei, cât și o întâlnire bilaterală în care vom discuta aspecte legate de situația de securitate, precum și măsurile de sprijin pe care țara noastră le ia în sprijinul guvernului ucrainean”, a anunțat Nicolae Ciucă.
Aproximativ 1.180.000 de persoane care vor beneficia de ajutoare de stat
În plus, un alt subiect important abordat de prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost ajutorul acordat persoanelor dezavantajate.
„Cel de-al doilea subiect, este vorba despre programul derulat prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru Programul Operațional de ajutorare a persoanelor dezavantajate.
Practic, astăzi începe faza a cincea din şase. Este un program care a început în anul 2020 şi la fiecare şase luni, persoanele dezavantajate – și vorbim de 1 milion, aproximativ 1.180.000 de persoane care vor beneficia de aceste ajutoare -, ajutoare care se derulează prin fonduri europene și practic doresc să subliniez efectele benefice pe care noi le folosim prin derularea fondurilor europene, pentru că vorbim de efecte directe, sigur, pentru persoanele la care ajung aceste ajutoare”, a subliniat premierul.