Decizie pentru 1,8 milioane de români. S-a trecut de 4.000 de lei. Bani în plus de la 1 ianuarie

salarii

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut va crește la 4.050 lei, oferind un plus de 212 lei "în mână" pentru aproximativ 1,8 milioane de români. Această majorare vizează atât angajații din sectorul public, cât și pe cei din sectorul privat, îmbunătățind semnificativ veniturile acestora.

Începând cu 1 ianuarie 2025, angajații din sectorul public și privat vor beneficia de o majorare semnificativă a salariilor, conform unei noi legi deja aprobate. Salariul minim brut pe economie va crește la 4.050 lei, ceea ce înseamnă mai mulți bani pentru cei aproape 1,8 milioane de angajați din România care câștigă sub acest prag.

În acest context, veniturile angajaților vor crește considerabil, iar majorarea va avea un impact pozitiv asupra puterii de cumpărare a românilor.

Salariul minim brut pe economie va ajunge la 4.050 le

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va ajunge la 4.050 lei, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de nivelul actual de 3.700 de lei.

Aproape 1,8 milioane de români vor beneficia de această majorare. Printre aceștia se află angajații din sectorul public și privat care au un salariu lunar mai mic decât noul prag stabilit de lege. Astfel, salariul minim net va crește de la 2.363 lei la 2.574 lei, ceea ce înseamnă un plus de 212 lei „în mână”.

Salariul brut va crește cu 350 lei, ceea ce reprezintă o majorare de aproximativ 9,5%. Această modificare va presupune o cheltuială totală de 4.134 lei pentru angajator pentru fiecare salariat încadrat la noul salariu minim.

Aceste schimbări vor adresa o problemă importantă pentru multe familii din România, unde venitul lunar a fost insuficient pentru a acoperi cheltuielile de bază.

Peste 1,8 milioane de salariați vor beneficia de creșterea salariului minim

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în prezent sunt 843.668 de salariați care încasează salariul minim pe economie. Acest număr reprezintă aproximativ 15,4% din totalul salariaților activi din România.

Mihai Constantin / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Cu toate acestea, după creșterea salariului minim, aproape 1,8 milioane de angajați vor beneficia de salarii mai mari.

„În România sunt încadrați cu salariul minim brut garantat în plată 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 15,4% din numărul total de salariați activi, dar de majorarea salariului de bază minim la 4.050 lei vor beneficia toți angajații încadrați în clipa aceasta cu mai puțin de 4.050 lei lunar, ceea ce ridică numărul comunicat inițial, 1.823.520 de salariați.

În sumă brută, creșterea va fi echivalentă în net cu 212 lei, iar brut 350 lei, evident”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Această creștere a salariului minim brut va veni cu o serie de beneficii și pentru angajatori, dar și pentru angajații care beneficiază de aceste venituri. Este o măsură care va susține puterea de cumpărare a salariaților și va contribui la reducerea disparităților salariale dintre diversele sectoare ale economiei.

Cum vor fi afectate persoanele cu activități independente

Pe lângă angajații din sectorul public și privat, și persoanele care au activități independente vor simți efectele acestei majorări a salariului minim.

Începând cu 2026, aceștia vor plăti contribuțiile pentru veniturile realizate în anul 2025, conform unui plafon stabilit la 6 până la 60 de salarii minime pentru CASS (Contribuția pentru Asigurările Sociale de Sănătate) și la 12 până la 24 de salarii minime pentru CAS (Contribuția pentru Asigurările Sociale).

Astfel, plafonul pentru CASS va fi între 24.300 lei și 243.000 lei, iar pentru CAS între 48.600 lei și 97.200 lei. CASS este de 10%, iar CAS de 25%.

Aceste contribuții vor afecta direct veniturile celor care desfășoară activități pe cont propriu, însă și pentru aceștia majorările vor avea un impact important asupra economiei personale.