Schimbare de termen în cazul Călin Georgescu
Avocata lui Călin Georgescu a anunțat o schimbare importantă în procesul în care clientul său contestă validitatea deciziilor Biroului Electoral Central (BEC) din 6 decembrie.
Într-o intervenție live în cadrul emisiunii „Realitatea Plus”, Marina Alexandru a explicat că termenul inițial de judecată, 13 ianuarie, a fost preschimbat pentru data de 30 decembrie, la ora 14.
Acest proces se referă la anularea celor trei decizii ale BEC legate de validarea candidaților în turul II al alegerilor prezidențiale.
„Acum am primit citație de la Curtea de Apel București în dosarul în care suntem cu privire la anularea celor trei decizii ale BEC din 6 decembrie pentru termen. S-a preschimbat termenul pentru ziua de 30 decembrie la ora 14. Deci nu mai este 13 ianuarie, este 30 decembrie ora 14”, a spus Marina Alexandru.
Aceasta schimbare vine într-un context tensionat, în care Marina Alexandru a subliniat că situația în care a fost aruncată România nu mai privește doar unul sau altul dintre candidați, ci întreaga națiune.
„Asta ce arată, arată că lucrurile trebuie rezolvată pentru că situația în care a fost aruncată Romania în momentul ăsta, deci noi nu mai vorbim despre un candidat sau altul anume, cei care s-au calificat, cei doi, si au fost validati în cursa prezidențială și au fost calificați pentru turul 2, nu mai e vorba despre ei este vorba despre o natiune intreaga”, a mai spus Marina Alexandru.
AEP și BEC au aplicat hotărârea CCR fără obiecții
În paralel, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a comentat și el pe marginea acestui subiect, subliniind că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și BEC au aplicat fără obiecții hotărârea Curții Constituționale (CCR).
„Faptul ca BEC si Autoritatea Electorală nu au decis exprimând voințe proprii, adică nu au decis ele numele autorităților pe care le reprezintă, ci au pus în aplicare hotărârea CCR. Veți vedea că dezlegarea va fi din această perspectivă, pentru mine continutul hotărârii este previzibil”, a spus Tudorel Toader la Realitatea Plus.
Cereri pentru reluarea turului II al alegerilor prezidențiale
Pe de altă parte, mai multe partide, inclusiv AUR și SOS, au depus sesizări la CCR, solicitând reluarea turului II de scrutin al alegerilor prezidențiale. Aceste demersuri sunt susținute de plângeri penale depuse la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care îl vizează pe președintele Klaus Iohannis, acuzat de uzurpare de calități oficiale, abuz și fapte de corupție.
Dacă instanța va da un răspuns favorabil acestor cereri, există posibilitatea ca România să asiste la reluarea turului II de scrutin al alegerilor prezidențiale, o situație care ar adânci și mai mult incertitudinea politică și socială. Aceasta ar putea duce, de asemenea, la o reevaluare a legitimității autorităților actuale și a procesului electoral din țară.