Decizie importantă în procesul pentru anularea alegerilor prezidențiale

Decizie pentru Călin Georgescu. Luni, 16 decembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat o decizie semnificativă privind dosarul în care Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept și Călin Georgescu au contestat validitatea alegerilor prezidențiale din România.

Instanța a declinat soluționarea acestui caz către Curtea de Apel București, pe fondul unei excepții de necompetență materială.

Procesul a fost inițiat de Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, care au depus o acțiune împotriva Biroului Electoral Central (BEC) și a mai multor instituții ale statului, printre care Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvernul României, Curtea Constituțională, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Serviciul Român de Informații (SRI), dar și președintele Klaus Iohannis și Elena Lasconi.

Reclamanții cer anularea alegerilor prezidențiale și reluarea întregului proces electoral, invocând hotărârile BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 și nr. 232D/2024.

Călin Georgescu
SURSA FOTO: Dreamstime

ÎCCJ a respins excepția

Decizie pentru Călin Georgescu. În decizia pronunțată, Înalta Curte a respins excepția invocată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și de SRI și Statul Major al Apărării, referitoare la necompetența generală a instanțelor judecătorești. În același timp, instanța a admis excepția necompetenței materiale și a transferat cauza către Curtea de Apel București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal. Această decizie nu poate fi atacată, stabilind astfel finalitatea procesului la ICCJ.

Este important de menționat că deciziile BEC contestate, care prevedeau anularea întregului proces electoral și reluarea alegerilor prezidențiale, sunt reglementate prin Hotărârea BEC nr. 230D din 6 decembrie 2024, care stabilește un nou calendar electoral. Cererea de anulare a fost formulată ca urmare a unor nemulțumiri legate de organizarea alegerilor și de aplicarea normelor legale, iar instanța va analiza acum în continuare cererile reclamanților.

judecator
SURSA FOTO: pixabay.com

Decizia completă a judecătorilor

”Declină competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată, precizată şi completată formulată de reclamanţii Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Georgescu Călin, în contradictoriu cu intimaţii Biroul Electoral Central, Ministerul Apărării Naţionale, Statul Major al Apărării şi Şeful Statului Major al Apărării, Guvernul României prin Prim-Ministru, reprezentat de Secretariatul General al Guvernului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională a României, Serviciul Român de Informaţii, Preşedintele României, Klaus Iohannis reprezentat de Administraţia Prezidenţială şi Lasconi Elena – Valerica, privind anularea Deciziilor Biroului Electoral Central nr. 230D din 06.12.2024, nr. 231D din 07.12.2024 şi nr. 232D din 07.12.2024 şi obligarea Guvernului României la emiterea unei noi hotărâri de Guvern, în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal”, se mai arată în decizia judecătorilor.

Călin Georgescu a dat în judecată BEC și mai multe instituții

Călin Georgescu, alături de Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, a intentat un proces în faţa instanţei, vizând nu doar Biroul Electoral Central, ci și o serie de instituții importante ale statului, printre care Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvernul, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională și SRI.

Avocata lui Călin Georgescu, Marina Alexandru, a explicat că motivul principal al contestației este încălcarea gravă a Constituției României, subliniind că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege.