Decizie pentru cei are au credit la bancă. Este vestea pe care o așteptau de ani de zile

bani lei ron bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Banca Națională a României (BNR) a decis să reducă dobânda cheie pentru prima oară în ultimii ani, în care au fost nivelul dobânzilor a fost ridicat. Iată de ce reduceri ar putea beneficia românii cu credite.

BNR a redus dobânda cheie

BNR a decis să reducă dobânda cheie pentru prima dată în ultimii ani. Mai exact, reducerea este de 0,25%. Cei cu credite cu dobândă variabilă ar putea plăti rate ușor mai mici. Deși modestă, această reducere semnalează posibile scăderi viitoare dacă inflația continuă să scadă.

Această reducere a dobânzii de referință decisă de BNR este prima din ultimii trei ani.

BNR nu a mai anunțat o reducere a dobânzii de politică monetară din 2021. De fapt, atunci a început o serie extinsă de creșteri. Până la începutul anului trecut, au avut loc 11 majorări consecutive ale dobânzii cheie. Astfel, s-a menținut la 7% până acum, când banca a decis prima reducere de 0,25%. Principalul motiv este scăderea inflației, care a intrat pe un trend descendent anul trecut și a ajuns la 5,12% în mai, sub nivelul prognozat.

Inițial, reducerea anunțată de BNR va fi resimțită de cei cu credite mai vechi, la următoarea recalculare a ratei în funcție de ROBOR.

De exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, o reducere de 0,25% ar însemna o scădere de 45 de lei, de la 2.104 lei la 2.059 lei.

Persoanele care au credite calculate în funcție de IRCC, care se ajustează semestrial, ar putea începe să plătească mai puțin abia de anul viitor. Până atunci, specialiștii anticipă și alte reduceri ale dobânzii de referință.

„Cred că anul acesta va mai fi o scădere, la 6,5. Și s-ar putea, în funcție de ce se va întâmpla anul viitor, să avem mai multe anul viitor. Ar putea merge încă 4 scăderi anul viitor”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România.

Adrian Codirlașu (SURSA FOTO: LinkedIn, Adrian Codirlașu)

Pentru ca acest lucru să se întâmple, inflația trebuie să scadă. Totuși, există riscul ca aceasta să crească din nou, în special dacă se va majora TVA-ul anul viitor.

Hotărârile consiliului de administrație al BNR

Vineri, pe data de 5 iulie, consiliul de administrație al BNR s-a reunit într-o ședință. În cadrul acesteia, au decis următoarele:

  • scăderea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75 la sută pe an, de la 7,00 la sută pe an, începând cu data de 8 iulie 2024;
  • scăderea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75 la sută pe an, de la 8,00 la sută pe an, și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75 la sută pe an, de la 6,00 la sută pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Mai multe puteți citi aici.