Raluca Turcan susține că intenția Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a interveni printr-o ordonanţă de urgenţă în privinţa creșterii plafonului de impozitare pentru pensii de la 2.000 la 3.000 creează anumite probleme. Potrivit ministrului Culturii, ar fi vorba despre o „premisă de neconstituţionalitate”.
Raluca Turcan spune că problema se poate rezolva într-o zi
Ea spune și că problema se poate rezolva într-o zi prin Parlament. În opinia ei, ar fi creată o „premisă de neconstituţionalitate” și poate fi vulnerabilizată „o măsură foarte importantă prin faptul că Guvernul intervine printr-o ordonanţă de urgenţă”.
„Procedural lucrurile sunt foarte clare. Nu înţeleg de ce unii doresc să le complice, pentru că există un proiect de lege în Parlament, votat în unanimitate în Senat de toate partidele politice. Într-o singură zi, prin votul în cele două comisii – buget finanţe şi muncă şi votul din Parlament – proiectul poate să fie adoptat de Parlamentul României. În plus, se creează o premisă de neconstituţionalitate şi putem vulnerabiliza o măsură foarte importantă prin faptul că Guvernul intervine printr-o ordonanţă de urgenţă, în condiţiile în care în Camera decizională există un proiect de lege pe aceeaşi temă”, a declarat Raluca Turcan într-o conferinţă de presă.
Măsura va avea impact asupra a 2,4 milioane de beneficiari
De asemenea, ea a spus și că măsura de creştere a plafonului de impozitare a pensiilor va avea impact asupra a 2,4 milioane de beneficiari, în urma recalculării drepturilor.
„Pentru mine, ca fost ministru al Muncii şi iniţiator al acestui proiect, contează rezultatul. Or rezultatul mă bucur că a ajuns să fie îmbrăţişat de partenerii de guvernare, în condiţiile în care înainte un fost ministru PSD respingea categoric cu nişte argumente care nu aveau nicio ancorare în realitate. E bine că au ajuns la această concluzie, pentru că aceasta erau măsură care completa reforma pensiilor. Nu e o măsură inventată, nu e o măsură populistă, o măsură care să satisfacă o aşteptare de moment a unor oameni. Pe bună dreptate există aşteptări de creştere a veniturilor, însă conceptul de reformă a unui macro-sistem esenţial în România, cum este cel al pensiilor, era exact acesta, cu o coerenţă cap – coadă”, a conchis Turcan.
Reforma pensiilor, o problemă reală
Fostul ministru al Muncii a vorbit în cadrul BPN al PNL despre reforma pensiilor. Potrivit declarației făcute de ea, aceasta a fost inclusă în PNRR pentru că reprezenta o problemă reală. Raluca Turcan a menționat că oamenii erau preocupați de inechitatea din sistem.
Surse din ședința BPN au precizat că Turcan a adus în discuție și subiectul neimpozitării pensiilor sub 3.000 de lei.
Ea a afirmat că există două decizii ale Curții Constituționale. Acestea precizează că nu se poate modifica prin ordonanță de urgență legislația referitoare la pensii și salarii dacă există deja un proiect în circuitul legislativ.
La rândul lui, Nicolae Ciucă a precizat că acesta va fi primul proiect discutat în ședința Coaliției. De asemenea, șeful liberalilor a mai spus că va fi susținut acest proiect și promovat în Parlament.