Luna trecută, Parlamentul European a aprobat noile reguli care acoperă proiectarea, producția și reciclarea tuturor bateriilor reîncărcabile vândute în UE, potrivit Androidauthority.
Pentru „bateriile portabile”, utilizate în dispozitive precum smartphone-uri, tablete și camere, consumatorii trebuie să le poată „înlătura și înlocui cu ușurință”.
Acest lucru va necesita o regândire drastică a designului dispozitivelor, deoarece majoritatea producătorilor de telefoane și tablete etanșează bateria și sunt necesare cunoștințe specializate pentru a le accesa și a le înlocui în siguranță. Bateriile vor trebui să aibă etichete şi coduri de bare care să ofere informații despre performanțe, durata de viaţă şi compoziție.
Ce va schimba această lege?
Consiliul European are jurisdicție doar asupra Europei. Deci, din punct de vedere tehnic, legea nu va avea efect în nicio altă zonă a lumii. Asta înseamnă o bătaie de cap în marea schemă a tehnologiei. Companii precum Samsung, Google, Apple, nu proiectează acum dispozitive specifice Europei. Apple, de exemplu, nu va crea un iPhone european cu o baterie ușor de înlocuit și unul pentru Statele Unite, fără o astfel de baterie. Cu alte cuvinte, această lege va schimba toate iPhone-urile.
De asemenea, va schimba toate tabletele, laptopurile, vehiculele electrice, bicicletele electrice și orice altceva cu o baterie reîncărcabilă. Noua lege prevede, în mod specific, că utilizatorii ar trebui să poată înlocui o baterie a telefonului fără expertiză sau instrumente speciale.
Având în vedere că aproape toate smartphone-urile de astăzi sunt proiectate ca un „sandviș de sticlă” care se bazează pe utilizarea pe scară largă a adezivilor, va trebui să se schimbe fundamental modul în care companiile proiectează telefoanele. Nu se poate spune cum va schimba această lege iPhone-urile, telefoanele Galaxy S, Pixel etc. Dar cu siguranță se vor schimba ca răspuns la această lege.
Ce va fi acum?
Probabil că nu vom vedea nimic schimbat anul acesta. Dar, în următorii câțiva ani, vom începe să vedem smartphone-uri cu design ușor diferit, pe măsură ce producătorii se vor conforma cu noua lege.
Va fi nevoie de câțiva ani pentru ca producătorii să aibă modelele, lanțurile de aprovizionare și echipamentele necesare pentru a crea telefoane cu baterii ușor de înlocuit pe scară largă.
Obligă producătorii să se ocupe de colectarea bateriilor
Apple a fost deja forțat de Uniunea Europeană să treacă de la un port Lightning la un port USB-C pe iPhone, iPhone 15 fiind probabil primul care va face schimbarea. Acum Apple va trebui să descopere cum să permită accesul la baterie în viitoarele sale iPhone-uri, la fel ca orice alt producător de smartphone-uri.
Potrivit Android Authority, legea intră în vigoare la începutul anului 2027, dar UE ar putea să o amâne dacă producătorii demonstrează că au nevoie de mai mult timp pentru a se conforma.
”Această lege stabileşte cerinţe de mediu pentru toate bateriile, fie că sunt produse în Europa sau importate, şi va restricţiona treptat accesul pe piaţa europeană pentru bateriile cele mai durabile”, a explicat Pascal Canfin (Renew, liberali), preşedintele Comisiei pentru mediu din Parlamentul European.
Efectul va fi consolidarea industriei europene a bateriilor şi reducerea, în acelaşi timp, a dependenţei UE de importurile de metale critice (litiu, nichel, cobalt etc.), a subliniat el. ”Este un salt înainte pentru a ne consolida competitivitatea, în contextul în care UE este foarte departe în urma Asiei şi a Statelor Unite în ceea ce priveşte bateriile”, a declarat europarlamentara Jessica Polfjard.