România va avea o hartă cu riscul seismic al localităților, transmite ministrul Cseke Attila
Cseke Attila a anunțat marți, la Zalău, că ministerul va publica în zilele următoare o hartă detaliată a României, care va indica nivelul de risc seismic pentru fiecare localitate.
Autoritățile din zonele identificate cu risc seismic ridicat vor avea posibilitatea de a accesa un program guvernamental dedicat consolidării clădirilor publice, finanțat integral din bugetul de stat, informează Agerpres.
„În zilele următoare o să dăm, o să facem pentru prima dată în România – lucrăm la acest lucru la Ministerul Dezvoltării – o listă a localităților, după gradul de accelerație a terenului, care este practic cuantificarea expunerii la risc seismic a localităților și vom da o listă pe fiecare județ, cu localitățile care sunt eligibile pentru acest program.
Sigur, nu zona aceasta (județul Sălaj n.r.) este cea mai expusă riscului seismic, dar și aici sunt zone în care pot fi clădiri, mai vechi, care pot fi expuse unui risc seismic.
Avem programe de investiții, de finanțare pentru ele și le-am spus și primarilor să vină, dacă au expertiză tehnică pe o asemenea clădire – poate fi o clădire mai veche, o școală, o grădiniță, o clădire sediul primăriei, un cămin cultural, orice alt tip de clădire publică – dacă este expertizată în risc seismic I sau II, poate primi finanțare pentru lucrări de consolidare”, a declarat acesta.
Potrivit lui Cseke Attila, programul guvernamental pentru consolidarea clădirilor publice cu risc seismic este finanțat în totalitate din bugetul de stat.
Marți, ministrul Dezvoltării a efectuat o vizită de lucru în județul Sălaj, unde a inspectat două proiecte aflate în construcție la Zalău, finanțate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI): o creșă și un bazin didactic de înot.
Sprijin financiar pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic
Amintim că în luna decembrie, Guvernul României a lansat un program de sprijin financiar în valoare de peste 1,3 miliarde de lei, destinat consolidării clădirilor și reducerii riscului seismic, valabil până în 2030. În cadrul acestui program, firmele pot beneficia de finanțare nerambursabilă de până la 300.000 de euro fiecare, fiind estimat că aproximativ 750 de companii vor primi acest ajutor.
Finanțarea acoperă costurile necesare pentru proiectarea și realizarea lucrărilor de consolidare a clădirilor utilizate pentru activități economice sau care au un rol de interes public. Locuințele nu sunt eligibile pentru acest program.
Inițiativa va intra în vigoare după publicarea ordinului ministrului dezvoltării în Monitorul Oficial și va rămâne activă până la 31 decembrie 2030. Totuși, plățile către beneficiari vor putea fi efectuate până la sfârșitul anului 2036.
Autoritățile române au subliniat importanța majoră a acestui proiect și accentuează necesitatea demarării sale într-un timp cât mai scurt. Mai multe puteți citi aici.