Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin. A intrat în vigoare azi, 30 iulie

diesel motorina

SURSA FOTO: Dreamstime

Vești bune pentru cei cu mașini diesel! Prețul motorinei a scăzut. Cu cât se vinde astăzi, 30 iulie 2024, un litru de motorină standard la benzinăriile din România?

Preț carburanți 30 iulie 2024

Preţ carburanţi 30 iulie 2024. Prețurile la pompă au scăzut cu trei bani pe litru în penultima zi din luna iulie.

Astăzi, un litru de benzină premium costă mai puțin, respectiv între 7,92 lei – 8,19 lei, dar benzina standard se vinde la același preț ca și ieri (7,32 lei – 7,49 lei).

Un litru de motorină standard s-a ieftinit şi costă între 7,44 lei – 7,57 lei. Motorina premium se vinde la același preț (7,83 lei – 8,13 lei).

Preţul pentru un litru de GPL este între 3,43 lei – 3,45 lei, potrivit Peco Online.

Prețul petrolului a scăzut luni, 29 iulie 2024

Cu o zi în urmă, prețul petrolului a scăzut cu peste 1 dolar american/baril. Scăderea a avut loc după ce oficialii israelieni au anunțat public că vor să evite atragerea Orientului Mijlociu într-un război total.

Israelul ar vrea să lovească Hezbollah, gruparea libaneză susţinută de Iran, ţară pe care o învinovăţeşte pentru atacul armat din weekend, în urma căruia au murit 12 minori, fără a declanşa, însă, un conflict militar la nivel regional.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,39 dolari americani, ajungând la 79,74 de dolari americani pe baril. Pe scurt, prețul lor a scăzut cu 1,7%.

Preţul ţiţeiului american a scăzut cu 1,40 dolari americani, ajungând la 75,76 de dolari americani pe baril. Este vorba despre o scădere de 1,8%.

„Aceasta înseamnă că o încetare a focului în Gaza ar putea să nu fie prea îndepărtată în viitor”, a explicat Bob Yawger, director pentru viitorul energiei la Mizuho, relatează agenția de presă Reuters.

Bob Yawger (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

„În ciuda reînnoirii tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, lipsa oricăror întreruperi în aprovizionare limitează orice reacţie pozitivă a preţurilor.

Preocupările legate de cererea de petrol, determinate de datele economice slabe din China, sunt un alt factor care nu ajută la preţul petrolului în prezent”, a completat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Giovanni Staunovo (SURSA FOTO: X, Giovanni Staunovo)

Săptămâna trecută, de exemplu, indicii de referinţă Brent şi WTI au pierdut 1,8% și 3,7% din cauza cererii slăbite din China şi a speranţelor unui acord de pace în Gaza.

Tot săptămâna trecută, preţurile au scăzut din cauza ştirilor potrivit cărora rafinăria de petrol Dangote din Nigeria revinde stocuri de ţiţei american şi nigerian, după probleme tehnice la uzină.